Seibert: Kým Británia oficiálne neoznámi brexit, nebudú neformálne rokovania

NETKY.SK • 27 Jún 2016, 13:44 • 2 min
Seibert: Kým Británia oficiálne neoznámi brexit, nebudú neformálne rokovania

BERLÍN - Hovorca nemeckej vlády dnes uviedol, že kým Británia neaktivuje článok 50 Lisabonskej zmluvy, nebudú sa konať žiadne neformálne rokovania o podmienkach odchodu Británie z EÚ.

slovakia

left justify in out

Článok 50 definuje vystúpenie členskej krajiny z EÚ a stanovuje, dokedy sa Británia a EÚ budú musieť dohodnúť na podmienkach odchodu, a to do dvoch rokov. Nedefinuje však, dokedy musí krajina oficiálne oznámiť Európskej únii svoj odchod a článok aktivovať, keď o ňom občania predtým rozhodli v referende.


Premiér David Cameron, ktorý kvôli brexitu v októbri podá demisiu, uviedol, že kým Británia pristúpi k aktivovaniu článku 50, môže to trvať niekoľko mesiacov. Viacerí lídri európskych štátov však na Britániu vyvíjajú tlak, aby tento proces začala okamžite.


Hovorca nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, Steffen Seibert, dnes v Berlíne uviedol, že ak na to britská "vláda potrebuje primeraný čas, rešpektujeme to, ale neistota nemôže trvať večne". Seibert zdôraznil, že neoficiálne predbežné rokovania o podmienkach brexitu sa začnú až vtedy, keď Británia oficiálne oznámi svoj odchod z EÚ.


Viaceré západné médiá si všímajú, že Merkelovej sa opäť vyčíta váhavosť a miernosť v situácii, ktorá je pre EÚ krízová. Pripomenuli, že rovnako sa správala aj počas finančnej krízy v Grécku v rokoch 2010-11, ako aj počas globálnej krízy na finančných trhoch v roku 2008.


Merkelovej blízky spojenec Peter Altmaier počas víkendu dokonca vyhlásil, že londýnska politická elita by mala mať možnosť opätovne zvážiť dôsledky odchodu Británie z EÚ.
Merkelová sa dnes v Berlíne stretne s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom, talianskym premiérom Matteom Renzim a predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom. Témou ich rokovania bude práve brexit. Renzi a Hollande sú prívržencami rýchleho odchodu Británie z EÚ a budú sa zrejme snažiť presvedčiť Merkelovú, že v kauze brexit by tempo Británii mala určovať Európa, a nie naopak.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona