Segregácia žiadateľov o azyl vyvolala vo Švajčiarsku pobúrenie

NETKY.SK • 7 August 2013, 17:20 • 2 min
Segregácia žiadateľov o azyl vyvolala vo Švajčiarsku pobúrenie

BERN – Niektoré švajčiarske mestá chcú držať uchádzačov o azyl mimo verejných miest, ako sú napríklad plavárne, ihriská či knižnice. Tento krok má zabrániť napätiu s miestnymi obyvateľmi, organizácie na ochranu ľudských práv to však označujú za rasistické. Žiadatelia o azyl majú byť ubytovaní v špeciálnych centrách, najmä bývalých kasárňach, pričom prvé otvorili v meste Bremgarten.

slovakia

left justify in out

Vláda tvrdí, že pravidlá nie sú formálnymi zákazmi pohybu, pripúšťa však, že jej imigračný úrad odsúhlasuje zákazy mestským radám. Kontroverzné snahy reflektujú zvyšujúcu sa nespokojnosť občanov s rastúcim počtom azylantov na obyvateľa, ktorý je jedným z najvyšších v Európe. V Švajčiarsku pripadá jeden žiadateľ o azyl na 332 obyvateľov, európsky priemer je pritom jeden uchádzač na 625 obyvateľov.

Počet žiadateľov o azyl v Švajčiarsku je výrazne nad európskym priemerom. Krajina preto v júni sprísnila azylové zákony. V súčasnosti žiada v Švajčiarsku o azyl 48 000 ľudí. Informácie priniesla spravodajská stanica BBC.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona