Šéftréner Pupiš: Naša atletika ukazuje veľký marketingový potenciál

NETKY.SK • 21 Október 2016, 16:07 • 2 min
Šéftréner Pupiš: Naša atletika ukazuje veľký marketingový potenciál

ŠTRBSKÉ PLESO - Slovenská atletika prežíva najúspešnejšie obdobie svojej histórie. Úspechy viacerých slovenských reprezentantov, na čele s chodcom Matejom Tóthom, sú podľa šéftrénera Slovenského atletického zväzu (SAZ) Martina Pupiša zrkadlom zlepšených podmienok. Podľa jedného z popredných predstaviteľov SAZ sa zároveň vyvracajú reči neprajníkov o slabom marketingovom potenciále slovenskej atletiky.

slovakia

left justify in out

Martin Pupiš nastúpil do funkcie šéftrénera SAZ v roku 2013 a svoje doterajšie pôsobenie v tejto funkcii hodnotí pozitívne. "Počas uplynulého štvorročného obdobia prešla slovenská atletika dynamickým vývojom. Začínali sme ako atleticky pomerne neúspešná a chudobná krajina. Dnes patríme, z pohľadu medailového hodnotenia krajín, k tým úspešným. Keď sme si robili porovnania s krajinami, ktoré sú veľkosťou porovnateľné s nami, ako sú Česká republika, Maďarsko, Rumunsko, Švédsko či Fínsko, dokázali sme byť úspešnejší. Nielen však vďaka triumfu Maťa Tótha, ale aj vďaka umiestneniam ostatných športovcov. Mnohé krajiny, napríklad Španielsko či Taliansko, majú problémy dosiahnuť umiestnenia v prvej osmičke. My sme v nej v Riu mali ešte aj kladivára Marcela Lomnického," uviedol Martin Pupiš.

 

Na pozitívnom dojme výrazne pridal historický úspech slovenskej atletiky na OH v Riu, ale aj Tóthove zlato na MS v Pekingu, či umiestenia kladivára Lomnického. "Nedá sa to hodnotiť inak, ako najúspešnejšie obdobie slovenskej atletiky. Rezervy sú však v tom, že potrebujeme rozšíriť špičku. Ukazuje sa niekoľko talentovaných športovcov, ktorí môžu byť nasledovníkmi chodca Mateja Tótha, sestier Velďákových či Lomnického," povedal Pupiš pre TASR.

 

Šéftréner SAZ vníma zlepšenie podmienok nielen prostredníctvom úspechov popredných atlétov, ale aj v ďalších aspektoch. "Spomínam si, že keď som išiel na prvý výjazd ako tréner, tak som dostal jedno tričko, jednu šušťákovú súpravu a tým to končilo. Dnes máme asi najkrajšie a najkvalitnejšie oblečenie na svete, čo je tiež výrazný pokrok. Máme výborný výstroj a celkovo sú aj vyššie priame investície do reprezentácie. Myslím si, že sa to minimálne zdvojnásobilo. Pomohlo nám aj to, že naši najlepší športovci sú podporovaní z Ministerstva, čo je tiež pokrok. Výrazná zmena je aj v tom, že v minulosti sme mali problém na kontinentálnych šampionátoch dosiahnuť počet desať účastníkov. Dnes sa už pohybujeme v rozmedzí medzi 20-30 športovcami," prezradil Pupiš.

 

Zlatý úspech Mateja Tótha v Riu zároveň priniesol aj zvýšenie finančnej podpory zo strany štátu pre 33-ročného chodca, čo zároveň znamená odľahčenie rozpočtu SAZ. "Maťo získal zlatú medailu na OH v Riu a vďaka tomu získal finančné zabezpečenie na najbližšie štyri roky. Tým získal cca 50.000 eur ročne. V minulom olympijskom cykle sa pohyboval na hranici 20.000, takže je to výrazný rozdiel. Podobné je to aj u ďalších športovcov, ktorí sú minimálne finalistami z ME. Títo športovci uľahčujú život nám, ale zároveň výrazne pomáhajú aj sebe," poznamenal Pupiš.

 

Nedávne úspechy slovenskej atletiky sa podľa šéftrénera SAZ pozitívne prejavili aj u sponzorov. Situácia naďalej nie je ideálna, ale Pupiš kvituje nárast záujemcov o spoluprácu so SAZ. "Pred štyrmi rokmi nám mnohí hovorili, že naša atletika nemá výkonnostný ani marketingový potenciál. Ukazuje sa však, že marketingový potenciál slovenskej atletiky nie je zanedbateľný. Máme už pomerne veľa partnerov, čo svedčí o tom, že atletika má potenciál byť jedným z najúspešnejších slovenských športov," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies