Šéfredaktora tureckej redakcie ruskej agentúry Sputnik čaká deportácia

NETKY.SK • 20 Apríl 2016, 14:55 • 2 min
Šéfredaktora tureckej redakcie ruskej agentúry Sputnik čaká deportácia

ISTANBUL - Turecké úrady zakázali dnes ruskému novinárovi Turalovi Kerimovovi, šéfredaktorovi tureckej pobočky štátnej agentúry Sputnik, vstup na územie krajiny. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

Podľa nej turecká strana zákaz vstupu Kerimovovi nijako nezdôvodnila. Novinár, ktorý na letisko v Istanbule pricestoval dnes krátko po polnoci, je stále v kontrolnej zóne na letisku a čaká na deportáciu.


V rozhovore pre RIA Novosti ruský novinár vysvetlil, že po prílete do Istanbulu sa na letisku po pasovej kontrole podrobil aj kontrole osobnej, po ktorej mu turecké úrady zhabali pas a vydali doklad o zákaze vstupu na územie Turecka.


Dodal, že zákaz vstupu nie je v tomto dokumente nijako zdôvodnený. Turecké úrady Kerimovovi okrem toho zadržali aj novinársku akreditáciu a povolenie na pobyt. Vyzvali ho, aby sa najbližším lietadlom vrátil do Ruska. Turecké bezpečnostné orgány podľa RIA Novosti odmietli situáciu komentovať s tým, že je to v kompetencii bezpečnostných služieb na Atatürkovom letisku a odporučili obrátiť sa na ne. Na samotnom letisku sa však kategoricky odmietli k prípadu vyjadriť.


RIA Novosti uviedla, že s novinárom sa medzičasom stretol predstaviteľ ruského generálneho konzulátu v Istanbule. Podľa konzula Kerimovovo meno bolo na zozname osôb, ktorým je do Turecka zakázaný vstup. Tento zoznam však nevydáva ochranka letiska, ako zdôraznil. Zväz novinárov Ruska označil Kerimovovu deportáciu z Turecku a od minulého týždňa trvajúce úradné zablokovanie webovej stránky Sputnika za hrubé porušenie medzinárodných noriem zo strany tureckých orgánov.


Poslankyňa ruskej Rady federácie, hornej komory parlamentu, Ľudmila Bokovová v reakcii na ďalší incident Ruska s Tureckom vyhlásila, že medzinárodné spoločenstvo by malo na deportáciu ruského novinára okamžite reagovať, pretože ide o "cenzúru a porušenie práva na slobodu prejavu".


Prístup internetových používateľov v Turecku k stránkam ruskej štátnej tlačovej agentúry Sputnik je naďalej zablokovaný. Redakcia napriek tomu pokračuje v práci a svoje spravodajstvo v turečtine zverejňuje na svojich kontách na sociálnych sieťach Facebook a Twitter.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies