Šéfovia strán ČSSD, ANO a KDU-ČSL si dnes rozdelia kreslá

NETKY.SK • 3 December 2013, 07:11 • 2 min
Šéfovia strán ČSSD, ANO a KDU-ČSL si dnes rozdelia kreslá

PRAHA - Predsedovia ČSSD, hnutia ANO a KDU-ČSL budú dnes rokovať o kreslách v novej vláde. Informoval o tom v pondelok neskoro večer po politických rokovaniach český spravodajský portál iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

Šéfovia troch českých politických subjektov, ktoré po predčasných októbrových voľbách rokujú o koaličnom kabinete, sa tak zídu ešte pred tým, ako v stredu líder ľudovcov Pavel Bělobrádek odletí na 12-dňovú stáž do USA na pozvanie amerického ministerstva zahraničných vecí.

Predseda ANO Andrej Babiš podľa slov podpredsedu ČSSD Lubomíra Zaorálka pri pondelkových rokovaniach o vláde znovu povedal, že on osobne nemusí v kabinete byť, ak by to malo spôsobovať nejaké komplikácie. Podľa predchádzajúcej dohody medzi ANO a sociálnymi demokratmi by však práve Babišovo hnutie malo získať ministerstvo financií.

Pravdepodobnosť vytvorenia spoločnej vlády sa podľa Bělobrádka mierne zvýšila. "Musím povedať, že sme sa pohli ďalej. Viem to," uviedol po pondelkovej schôdzke vyjednávačov o vláde, ktorá trvala vyše tri a pol hodiny. Definitívne sa ľudovci rozhodnú 16. decembra na rokovaní celoštátnej konferencie.

KDU-ČSL bude teda pokračovať v rokovaniach o vláde s ČSSD a ANO. Do konca roka chcú spolu schváliť rozpočet na budúci rok. "Občania by ho mohli dostať na Ježiška," povedal po rokovaniach dobre naladený šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Na spoločnom vládnom programe by sa tri strany mohli dohodnúť na sobotňajšom rokovaní, informoval web iDNES.cz.

Prezident Miloš Zeman sa dnes vráti z Lánov na Pražský hrad, kde bude úradovať. Uviedla to riaditeľka tlačového odboru hlavy štátu Hana Burianová. Zeman si dosiaľ v Lánoch liečil zranené koleno a prijímal na zámku politikov. Premiestnil sa tam pred vyše mesiacom, keď mu lekári nariadil pokoj kvôli zdravotnému stavu, napísal spravodajský portál Novinky.cz.

Zeman prijme vo štvrtok 5. decembra na Pražskom hrade predsedu ČSSD a predpokladaného budúceho premiéra Sobotku, ktorý za prezidentom doteraz dochádzal do Lánov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies