Šéfovia SFZ a SZĽH podpísali Memorandum o spolupráci

NETKY.SK • 4 Apríl 2014, 12:50 • 2 min
Šéfovia SFZ a SZĽH podpísali Memorandum o spolupráci

BRATISLAVA - Predstavitelia dvoch najväčších športových zväzov na Slovensku, prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik a šéf Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Igor Nemeček, podpísali v piatok predpoludním v bratislavskom sídle SFZ Memorandum o spolupráci pri implementácii zákona č.1/2014 Z. z. o organizovaní verejných športových podujatí a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

slovakia

left justify in out

Tento zákon nadobudol účinnosť 1. februára 2014.

 

Vo svojej podstate spomenutý zákon sprísňuje režim organizácie rizikových športových podujatí, najmä vo vzťahu k futbalu a k hokeju a naopak, uvoľňuje režim organizovania podujatí tých športových odvetví, kde nedochádza k aktom diváckeho násilia. Sprísňujú sa najmä nároky na zabezpečenie usporiadateľskej služby na podujatí s akcentom na jej profesionálny výkon, ktorý má priniesť zvýšenie bezpečnosti i pohodlia slušného diváka, ako aj celkovú kultiváciu prostredia na slovenských štadiónoch. 

 

"V súvislosti s nedávno prijatým zákonom sa už dlhšie stretávali naše pracovné skupiny, došli sme k záveru a predovšetkým k jeho uplatneniu na našich štadiónoch. V porovnaní s futbalom máme určitú výhodu, lebo v ostatnom čase sme nemali toľko problémov na hokejových štadiónoch. Verím, že prijatím tohto zákona nastane pokoj a diváci budú zasa chodiť na futbal i na hokej bez strachu. My na SZĽH sme už aj schválili bezpečnostnú komisiu, ktorá na to bude dozerať. Po skončení play-off extraligy budú funkcionári všetkých klubov oboznámení, pretože bezpečnostného manažéra musí robiť akreditovaný človek. Prvý test už budeme mať počas blížiacich sa zápasov proti Rusku 11. a 13. apríla v Bratislave," uviedol pred zástupcami médií prezident SZĽH Igor Nemeček. 

 

Pri podujatiach s osobitným režimom, pri ktorých je zvýšené bezpečnostné riziko z objektívnych dôvodov (rizikoví účastníci, naplnenie kapacity športového zariadenia alebo vysoký počet účastníkov, najvyššie súťaže futbalu a hokeja), je organizátor povinný určiť bezpečnostného manažéra podujatia, ktorý plní na strane organizátora dôležité úlohy na úseku prípravy a riadenia vykonávaných bezpečnostných opatrení. Zavádza sa nový systém odbornej prípravy, vzdelávania a preskúšania hlavných usporiadateľov, bezpečnostných manažérov a usporiadateľov, v ktorom sa ťažisko prenesie do oblasti športovej autonómie. V nej budú hlavnú úlohu zohrávať národné športové zväzy, ktoré budú zabezpečovať odbornú prípravu a vykonanie skúšky prostredníctvom odborne spôsobilých osôb. 

 

Slovenský futbalový zväz a Slovenský zväz ľadového hokeja si budú poskytovať vzájomnú súčinnosť pri plnení úloh vyplývajúcich z nového zákona. "Tento zákon sa robí pre ľudí, ktorí majú záujem chodiť na futbal a hokej v kultúrnom prostredí a ktorí prídu za športovým zážitkom. Som rád, že ľudia zo SFZ boli hybnou silou pri príprave tohto zákona," skonštatoval prvý muž slovenského futbalu, prezident SFZ Ján Kováčik. 

 

Zákonom sa tiež upravuje, že Slovenský futbalový zväz je správcom informačného systému o bezpečnosti na športových podujatiach. Národné športové zväzy futbalu a hokeja sú povinné tieto informačné systémy vytvárať a prevádzkovať. Prevádzka a správa tohto informačného systému bude financovaná najmä z príjmov z pokút. Päťdesiat percent sumy z uhradených pokút uložených v disciplinárnom konaní športových zväzov za neslušnosti a výtržnosti účastníkov podujatia, za porušenie povinností organizátora podujatia alebo člena usporiadateľskej služby, ako aj 50 percent pokút uložených zo strany polície účastníkom podujatia a usporiadateľom (za priestupky) alebo zo strany okresného úradu organizátorovi podujatia za porušenie povinností v súvislosti s verejným športovým podujatím (za správne delikty), bude poukázaných na prevádzkový účet informačného systému o bezpečnosti na športových podujatiach. 

 

Slovenský futbalový zväz a Slovenský zväz ľadového hokeja pri impementácii nového zákona sa v memorande o spolupráci zaviazali, že v rámci kooperácie budú spolupracovať a aktívne participovať pri príprave a zabezpečení organizácie odbornej prípravy hlavných usporiadateľov a bezpečnostných manažérov, aktívne sa podieľať na procese vzdelávania hlavných usporiadateľov a bezpečnostných manažérov, vzájomne si poskytovať a vymieňať informácie a poznatky súvisiace s aplikáciou zákona a implementácie zákona do praxe, podieľať sa na príprave a prevádzkovaní informačného systému o bezpečnosti na športových podujatiach a za tým účelom zriadení spoločnej pracovnej skupiny. SFZ a SZĽH budú vychádzať zo spoločných záujmov s cieľom zabezpečiť ochranu práv a zákonných záujmov občanov, športovcov, členov realizačných tímov a fanúšikov. 

 

Memorandum o spolupráci medzi SFZ a SZĽH, ktoré nadobudlo účinnosť piatkovým dňom jeho podpisu oboma zmluvnými stranami a uzatvorilo sa na dobu neurčitú, je možné meniť a dopĺňať len písomnými a očíslovanými dodatkami prijatými oboma zmluvnými stranami. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies