Šéfovia najväčších nemeckých koncernov podporujú Deutsche Bank

NETKY.SK • 2 Október 2016, 13:14 • 2 min
Šéfovia najväčších nemeckých koncernov podporujú Deutsche Bank

BERLÍN - Predsedovia správnych rád hlavných nemeckých firiem kótovaných na frankfurtskom burzovom indexe DAX sa postavili za Deutsche Bank, ktorá teraz prežíva neľahké obdobie svojej existencie. Agentúra DPA sa odvoláva na informácie v dnešnom vydaní denníka Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Manažéri poukazujú na význam úverového ústavu pre najsilnejšiu európsku ekonomiku.

slovakia

left justify in out

„Nemecký priemysel potrebuje nemeckú banku, ktorá nás sprevádza po celom svete,“ povedal hlavný manažér koncernu BASF Jürgen Hambrecht. Šéf Daimleru Dieter Zetsche konštatoval: „Silné nemecké banky sú dôležité pre silné nemecké hospodárstvo... Deutsche Bank má veľkú tradíciu, solídne základy – a na ňom budujúcu svoju dobrú budúcnosť“.

 

Pre exportný národ akým je nemecký, by bolo zlé, „keby sme mali prístup na zahraničné kapitálové trhy iba cez banky iných krajín“, povedal šéf koncernu E.ON Johannes Teyssen. Predseda správnej rady Siemensu Joe Kaeser pochválil banku: „Manažment ide za správnymi cieľmi a má našu úplnú podporu“.

 

Nízke úroky a čoraz prísnejšie pravidlá bankového dohľadu sa stali príčinou nervozity okolo banky, ktorá prepukla v minulých dňoch. Tá konkrétne súvisí aj s hrozbou americkej justície, že Deutsche Bank za praktiky s hypotekárnymi úvermi v minulom desaťročí jej udelí pokutu 14 miliárd USD (12,54 miliardy eur).

 

V piatok (30. 9.) klesli hodnoty akcií ústavu pod 10 eur po prvý raz. Do skončenia obchodovania na burze sa však výrazne zotavili. Obrat nastal po správe, že výška pokuty by mala klesnúť o dve tretiny.

 

Vedúci nemeckého finančného dohľadu Bafin Felix Hufeld sa nechcel vyjadriť k situácii Deutsche Bank. „Varujem pred tým,“ povedal, „aby sme sa dali vtiahnuť do špirály negatívneho vnímania. Nie každá nervózna reakcia je podopretá objektívnymi faktami“. Správne však je, že pre každú veľkú banku by mali byť plány na jej záchranu aj na jej odchod z trhu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona