Šéfovia diplomacií Nemecka a Francúzska neohlásene navštívili Líbyu

NETKY.SK • 16 Apríl 2016, 16:47 • 2 min
Šéfovia diplomacií Nemecka a Francúzska neohlásene navštívili Líbyu

TRIPOLIS - Ministri zahraničných vecí Nemecka a Francúzska Frank-Walter Steinmeier a Jean-Marc Ayrault pricestovali dnes na krátku neohlásenú návštevu do líbyjského hlavného mesta Tripolis, ktorá má byť prejavom podpory pre tamojšiu novú vládu národnej jednoty.

slovakia

left justify in out

"Celé medzinárodné spoločenstvo je zajedno v tom, že cesta k mieru a stabilite v Líbyi vedie cez realizáciu mierovej dohody a vládu národnej jednoty," citovala Steinmeiera agentúra DPA.

 

Počas niekoľkohodinovej návštevy sa obaja ministri stretnú aj s predsedom vlády národnej jednoty Fájizom Sarrádžom. Prezidentská rada podporovaná OSN začala pod jeho vedením pôsobiť koncom marca v Tripolise. V hlboko rozdelenej krajine existovali doteraz dve súperiace vlády - medzinárodne uznávaná sídlila na východe Líbye v Tobruku a islamistická v Tripolise.

 

"Chceme pomôcť, aby ľudia v Líbyi cítili, že s politickou dohodou sa spája aj šanca viesť opäť normálny život v mieri a istote," povedal Steinmeier.

 

Návštevy západných politikov v Líbyi - aj nedávna cesta talianskeho diplomata Paola Gentiloniho a niekoľkých európskych veľvyslancov - sú podľa DPA de facto uznaním novej vlády. V najbližších mesiacoch sa tiež sa očakáva znovuotvorenie prvých veľvyslanectiev v Tripolise.

 

Snahou Európy je podľa agentúry Reuters takisto zabrániť potenciálne novej vlne utečencov, ktorí by mohli využiť chaos vládnuci v Líbyi od zvrhnutia dlhoročného vodcu Muammara Kaddáfího v roku 2011. Západné vlády sú znepokojené i rozmachom tzv. Islamského štátu v Líbyi, ktorý prevzal kontrolu nad mestom Syrta a ohrozuje zariadenia na ťažbu ropy.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies