Šéfovia diplomacií EÚ podporili v Bruseli jadrovú dohodu s Iránom

NETKY.SK • 11 Január 2018, 14:03 • 2 min
Šéfovia diplomacií EÚ podporili v Bruseli jadrovú dohodu s Iránom

BRUSEL - Európska únia naďalej podporuje dohodu o obmedzení iránskeho jadrového programu, ktorú spochybňuje americký prezident Donald Trump.

slovakia

left justify in out

Na štvrtkovom stretnutí v Bruseli sa na tom zhodli šéfovia diplomacií troch európskych mocností a EÚ, ktorí v Bruseli rokovali s iránskym ministrom zahraničných vecí Mohammadom Džavádom Zarífom. "V súčasnosti neexistuje nič, čo by spochybňovalo dodržiavanie dohody zo strany Iránu," vyhlásil po skončení schôdzky šéf francúzskej diplomacie Jean-Yves Le Drian.

 

Zároveň vyzval všetky strany dohody, vrátane USA, aby ju rešpektovali, informovala agentúra DPA. Na stretnutí sa zúčastnili aj jeho rezortní kolegovia z Británie (Boris Johnson) a Nemecka (Sigmar Gabriel), ako aj vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová. Tá vyjadrila presvedčenie, že jadrová dohoda "funguje a plní svoj hlavný cieľ", teda zaistenie globálnej bezpečnosti a zamedzenie pretekov v jadrovom zbrojení na Blízkom východe.

 

Boris Johnson označil predmetnú dohodu za v súčasnosti najlepší spôsob, ako zabrániť Iránu získať jadrovú zbraň. Irán a šesť veľmocí - Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a USA - dospeli v roku 2015 k prelomovej dohode o jadrovom programe Teheránu, čím zavŕšili viac než desaťročie rokovaní na túto tému. Na jej základe boli zmiernené sankcie OSN, EÚ a USA voči islamskej republike výmenou za to, že Irán dlhodobo obmedzí svoj nukleárny program.

 

Americký prezident Trump, ktorý jadrovú dohodu s Iránom ostro kritizuje, má do piatku rozhodnúť, či predĺži opatrenie, ktorým sa pozastavujú rozsiahlejšie sankcie USA voči Teheránu. Podľa zdrojov z americkej administratívy Trump tento raz ešte uvedené opatrenie potvrdí, avšak zároveň prijme cielené sankcie voči vybraným iránskym firmám a občanom.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona