Šéfovia diplomacie krajín V4 odsúdili švajčiarske limity na prisťahovalectvo

NETKY.SK • 19 Apríl 2012, 11:28 • 2 min
Šéfovia diplomacie krajín V4 odsúdili švajčiarske limity na prisťahovalectvo

fovia diplomacie krajín V4 odsúdili švajčiarske limity na prisťahovalectvo - Politika Ministri zahraničných vecí krajín Vyšehradskej štvorky (V4) dnes na ministerskej konferencii NATO v Bruseli spoločne odsúdili rozhodnutie švajčiarskej vlády o znovuzaved

slovakia

left justify in out

img

Ministri zahraničných vecí krajín Vyšehradskej štvorky (V4) dnes na ministerskej konferencii NATO v Bruseli spoločne odsúdili rozhodnutie švajčiarskej vlády o znovuzavedení limitov na prisťahovalcov z ôsmich krajín strednej a východnej Európy.
      "Vyjadrujeme hlbokú ľútosť nad rozhodnutím švajčiarskej vlády. Toto rozhodnutie spochybňuje tradičný obraz o Švajčiarsku ako o otvorenej a priateľskej krajine," uvádza sa v spoločnom stanovisku ministrov z Českej republiky, Maďarska, Poľska a zo Slovenska.
      Ministri poukázali na skutočnosť, že Švajčiarsko prikročilo k diferencovanému výberu spomedzi krajín EÚ aj napriek tomu, že niektoré z ôsmich krajín ani zďaleka nespĺňajú Švajčiarskom stanovené kvóty pre pracujúcich prisťahovalcov. 
      Ministri V4 zároveň upozornili, že ide o politicky motivované rozhodnutie, a dodali, že prisťahovalci z krajín V4 predstavujú vo Švajčiarsku iba desať percent z celkového počtu.
      Ministri taktiež uviedli, že v čase ekonomickej krízy, ktorá postihla Európu, by nemala byť obmedzovaná sloboda pohybu pracovnej sily, čo patrí medzi základné slobody EÚ. Okrem toho veľa švajčiarskych firiem profituje zo spoločného európskeho trhu a sú aktívne aj v ôsmich dotknutých krajinách s trhom okolo 65 miliónov spotrebiteľov.
      Ministri zahraničných vecí Karel Schwarzenberg, János Martonyi, Radoslaw Sikorski a Miroslav Lajčák plne súhlasia so stanoviskom šéfky európskej diplomacie Catherine Ashtonovej, ktorá uviedla, že opatrenie prijaté Švajčiarskom je porušením Dohody o voľnom pohybe osôb, ktoré táto krajina podpísala v roku 2004.
      Šéf českého rezortu diplomacie Karel Schwarzenberg toto vyhlásenie podpísal aj napriek tomu, že okrem českého má aj švajčiarske občianstvo.
      Obmedzenia začnú platiť od 1. mája a okrem Slovenska sa budú vzťahovať aj na Českú republiku, Estónsko, Litvu, Lotyšsko, Maďarsko, Poľsko a Slovinsko.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies