Velký súd v Kórei: Šéfovi Samsungu hrozí 20 ročné väzenie

NETKY.SK • 9 Marec 2017, 15:15 • 2 min
Velký súd v Kórei: Šéfovi Samsungu hrozí 20 ročné väzenie

Soul – Pred súdom sa bude musieť obhajovať šéf a štyria ďalší členovia vedenia spoločnosti Samsung Group.

slovakia

left justify in out

Hlava juhokórejskej firmy I Če-jongom bol obvinený z podplácania a sprenevery v korupčnom škandále, okolo dočasne odvolanej juhokórejskej prezidentky Pak Kun-hje. Dnes sa konalo predbežné vypočutie, ktorého sa I Če-jong nezúčastnil.

 

Jeho obhájca odmieta akékoľvek obvinenia voči svojmu klientovi a tvrdí, že dôkazy a výpovede svedkov sú nepodložené a nezakladajú sa na pravde. "Nie je jasné, aké príkazy mal I Če-jong (podľa prokuratúry) vydať. Obvinenia nemôžu obsahovať tvrdenia, ktoré môžu vytvárať na súde predsudky ohľadom prípadu," povedal I Če-jongov obhajca Song U-čchol.

 

17. februára bol manažér konglomerátu vzatý do väzby. Na šéfa firmy a štyroch konateľov spoločnosti prokuratúra podala oficiálne obvinenie 28. februára. Obvinený čelia žalobe z podplácania, zatajovania majetku v zahraničí, sprenevery a krivého svedectva.

 

V prípade ak súd uzná I Če-jonga vinným, hrozí mu až dvadsať rokov za mrežami. Prokuratúra tvrdí, že spoločnosť Samsung Group vyplatila obrovské čiastky v hodnote 35 miliónov eur organizáciám, v ktorých figurovala priateľka prezidentky s cieľom získaiť podporu od vlády.

 

Pre zlepšenie pozície samotného I Če-Jonga, spoločnosť Samsung group chcela spojiť dve firmy, a to Samsung C & T a Cheil Industries. Podporou štátneho dôchodkového fondu NPS, ktorá disponovala podielmi v oboch spoločnostiach sa fúzia podarila, aj napriek nesúhlasu menšinových vlastníkov. Súdny proces by mal byť ukončený v priebehu troch mesiacov od obvinenia, ktoré bolo proti I Če-Jongovi vznesené 28. februára, uviedla agentúra Reuters.

 

Juhokórejská prezidentka Potom Kun-hje je dočasne odvolaná zo svojej funkcie kvôli svojej priateľke Čche Son-sil, ktorá zasahovala do štátnych záležitostí, hoci na to nemala oprávnenie. Taktiež je podozrivá z vynucovania si finančných darov od juhokórejských firiem na podporu nadácií, ktoré riadila. O ďalšom osude prezidentky vo funkcii definitívne rozhodne ústavný súd. Verdikt by mal vyniesť tento týždeň v piatok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies