Šéfom Euroskupiny zostáva Jeroen Dijsselbloem z Holandska

NETKY.SK • 13 Júl 2015, 18:34 • 2 min
Šéfom Euroskupiny zostáva Jeroen Dijsselbloem z Holandska

BRUSEL - Ministri financií krajín eurozóny potvrdili dnes vo funkcii šéfa Euroskupiny na ďalšie volebné obdobie Jeroena Dijsselbloema (49) z Holandska, ktorý ju vedie už od 21. januára 2013.

slovakia

left justify in out

 Rozhodlo sa o tom v dnešných voľbách lídra Euroskupiny, v ktorých bol Holanďanovým protikandidátom Luis de Guindos zo Španielska.
      

Jeroen Dijsselbloem je ministrom financií Holandska od novembra 2012, od februára 2013 zastáva aj post prezidenta Rady guvernérov Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM).
      

Absolvent štúdia ekonomiky poľnohospodárstva má za sebou pôsobenie v lokálnej politike, európskom i holandskom zákonodarnom zbore.
      

Staronový šéf Euroskupiny sa prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí poďakoval v prvej reakcii svojim "kolegom za podporu a spoluprácu" a potvrdil, že sa teší na druhé volebné obdobie v spomínanej funkcii.
      

Minister financií SR Peter Kažimir na margo zvoleného Holanďana podľa tlačovej agentúry DPA uviedol: "Mám rád jeho štýl. Je to dobrý typ".
      

Celkove 19 šéfov rezortov financií prikročilo dnes k voľbe šéfa Euroskupiny po tom, čo tento akt v júni pre úsilie o dosiahnutie riešenia gréckej dlhovej krízy odložilo. Neformálne rokujúce grémium, ktoré vzniklo v roku 1998 v súvislosti s rastúcou potrebou konzultácií v súvislosti so zavádzaním spoločnej európskej meny - eura, sa v období finančnej a dlhovej krízy stalo jedným z najdôležitejších zoskupení, ktoré prijíma zásadné rozhodnutia, a to aj o miliardových programoch pomoci pre krajiny eurozóny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona