Šéfkou talianskej diplomacie bude ďalšia žena

NETKY.SK • 24 Október 2014, 07:02 • 2 min
Šéfkou talianskej diplomacie bude ďalšia žena

RÍM - Novou šéfkou talianskej diplomacie s najväčšou pravdepodobnosťou bude podpredsedníčka dolnej komory parlamentu Marina Sereniová.

slovakia

left justify in out

Podľa štvrtkových informácií z prostredia talianskej vlády zverejnených agentúrou Reuters tak na ministerskom poste nahradí Federicu Mogheriniovú, ktorá sa budúci týždeň stane šéfkou diplomacie EÚ a nahradí britskú diplomatku Catherine Ashtonovú. Sereniová je podpredsedníčkou vládnej Demokratickej strany premiéra Mattea Renziho, ktorý sa snaží držať zastúpenie mužov i žien vo svojej vláde na rovnakej úrovni. Obsadenie 54-ročnej Sereniovej by preto bolo logickou voľbou.

 

Morgheriniová sa k prvému novembru stane novou vysokou predstaviteľkou EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku. Za nástupkyňu Ashtonovej ju zvolili na augustovom summite lídri EÚ. Stalo sa tak napriek jej nízkemu veku a predchádzajúcej kritike viacerých krajín za údajný príliš mäkký postoj voči Rusku. Už začiatkom septembra však 41-ročná diplomatka vyhlásila, že ruský prezident Vladimir Putin "nikdy nerešpektoval záväzky, ktoré dal počas niekoľkých príležitostí" a rozdiely medzi jeho záväzkami a skutočným konaním označila za "enormné".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona