Šéfka ÚVO chce z centrálneho obstarávania vylúčiť súkromné firmy

NETKY.SK • 24 Apríl 2013, 17:52 • 2 min
Šéfka ÚVO chce z centrálneho obstarávania vylúčiť súkromné firmy

BRATISLAVA - Predsedníčka Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Zita Táborská je za vylúčenie súkromných firiem z centrálneho obstarávania.

slovakia

left justify in out

Tento spôsob spoločného obstarávania pre viaceré subjekty by sa podľa nej mal uplatňovať na úrovni jednotlivých ministerstiev, ktoré zabezpečujú potreby pre svoje podriadené inštitúcie, prípadne na úrovni verejnej správy, keď sa dohodnú obce a centrálne si obstarajú svoje potreby. "Avšak, jednoznačne bez účasti súkromného sektora," uviedla Táborská v spojitosti s tendrami, ktoré zabezpečovala Regionálna Obstarávacia Agentúra s.r.o. so sídlom v Horných Plachtinciach.

Šéfka ÚVO je presvedčená, že centrálne obstarávanie ako nástroj efektívneho verejného obstarávania, nie je vo svojej podstate problém. "Tento prvok je legitímny a takýto nástroj poznajú aj smernice EÚ. V prípade, že má byť výsledok centrálneho verejného obstarávania prijateľnejší a efektívnejší ako individuálne verejné obstarávanie, vnímam centrálne verejné obstarávanie ako prínosné," tvrdí Táborská. Veľká novela zákona o verejnom obstarávaní, ktorá nadobudne účinnosť 1. júla, počíta s úpravou centrálneho obstarávania, konkrétne v ustanovení, ktorý definuje centrálnu obstarávaciu agentúru.

Predsedníčka klubu SDKÚ-DS v parlamente Lucia Žitňanská sa domnieva, že účasť obce Horné Plachtince v ROA je len formálna. Agentúra môže obstarávať pre iných verejných obstarávateľov len vďaka tomu, že jej spoločníkom je obec. O aktivitách ROA, ktorá si uvádza sídlo v malej obci Horné Plachtince s dvesto obyvateľmi v okrese Veľký Krtíš, kontaktné miesto má v Bratislave, informovala agentúra SITA ako prvá už v polovici januára. ROA vznikla vlani v auguste ako centrálna obstarávacia organizácia. Jej spoločníkmi so základným imaním 7 500 eur sú obec Horné Plachtince s vkladom 750 eur a súkromná firma TenderOnline a.s. z Bratislavy, ktorá vložila 6 750 eur a verejnému obstarávaniu sa venuje od roku 2010. Predsedníčka klubu SDKÚ-DS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies