Šéfka Ústavného súdu SR varuje Procházku

NETKY.SK • 19 December 2013, 08:44 • 2 min
Šéfka Ústavného súdu SR varuje Procházku

KOŠICE – Predsedníčka Ústavného súdu (ÚS) SR Ivetta Macejková kritizuje prezidentského kandidáta Radoslava Procházku za jeho výroky týkajúce sa odvolávania vedenia ústavného súdu, konkrétne jeho predsedníčky, a varovne dvíha prst.

slovakia

left justify in out

Macejková Procházku upozorňuje, že prezident skladá pred Národnou radou Slovenskej republiky do rúk predsedu ústavného súdu sľub:
„Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Budem dbať o blaho slovenského národa, národnostných menšín a etnických skupín žijúcich v Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem vykonávať v záujme občanov a zachovávať a obhajovať ústavu a ostatné zákony“. Odmietnutie sľubu alebo sľub s výhradou má za následok neplatnosť voľby prezidenta. 

„Predtým, ako budúci prezident zloží sľub do mojich rúk, bude musieť presvedčiť voličov nielen o svojich odborných, ale aj o morálnych kvalitách. Znevažovanie vedenia ústavného súdu v predvolebnej kampani k nim podľa môjho názoru nepatrí,“ hovorí Macejková. Poukazuje aj na to, že Procházka, hoci má právnické vzdelanie i prax, a je médiami označovaný za experta na ústavné právo, už dnes vedie „predvolebnú“ kampaň, hoci mu to zákon výslovne zakazuje. 

Macejková vo svojom stanovisku uvádza, že Procházka v uplynulých dňoch predstavil svoj volebný program. Podľa nej sa už v predchádzajúcich diskusiách prezidentských kandidátov vyjadroval k súčasnému stavu slovenskej justície, kde namiesto konkrétnych riešení ponúkal svoje personálne vízie a za jednu zo svojich priorít ako budúceho prezidenta označil výmenu vedenia ústavného súdu. Ako dodala v stanovisku Macejková, neopiera sa pri nich o žiadne relevantné fakty, ale výlučne o svoje pocity, podľa ktorých „ústavný súd v ostatných rokoch veľmi ublížil svojej reputácii“. „Pán Procházka nie je jediný, komu leží na srdci dobré meno ústavného súdu. Aj jeho súčasné vedenie so znepokojením sleduje, akým smerom sa uberá verejná diskusia, ku ktorej pán Procházka významne prispieva, keď sa jej predmetom stáva ústavný súd. Vedenie ústavného súdu nezľahčuje mieru svojej zodpovednosti, ktorú nesie za reprezentovanie nezávislého súdneho orgánu ochrany ústavnosti, na druhej strane sa však nemôže iba mlčky prizerať vyjadreniam pána Procházku, ktorých predmetom nie je vecná kritika, ale bezdôvodné spochybňovanie odbornosti a nezávislosti vedenia ústavného súdu, zvlášť mňa ako jeho predsedníčky,“ hovorí Macejková. 

Podľa Macejkovej zaradenie výmeny vedenia ústavného súdu do volebného programu kandidáta na prezidenta svedčí buď o nedostatku iných tém, ktorými by Procházka ako kandidát mohol osloviť širokú verejnosť, alebo o snahe zapáčiť sa jednoduchými riešeniami. „Jeho výrokom o výmene vedenia ústavného súdu ako o jeho priorite, ktorá je v priamej kompetencii prezidenta Slovenskej republiky, chýba racionálna podstata, nepoukazuje na žiadne fakty a dôvody, pretože žiadne neexistujú. Aj preto ich nemožno považovať za nič iné ako za – ako som už spomínala – lacný a nie veľmi etický pokus o získavanie voličských hlasov vo svojej predvolebnej kampani, ktorá je navyše v súčasnosti mimo zákona,“ tvrdí vo vyhlásení Macejková. Doložila, že obsah a kvalitu volebného programu Procházku posúdia voliči.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies