Šéfka úradu, ktorý preverí zmluvy VšZP, je v konflikte záujmov

NETKY.SK • 23 September 2015, 15:51 • 2 min
Šéfka úradu, ktorý preverí zmluvy VšZP, je v konflikte záujmov

BRATISLAVA - Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) nemôže podľa Transparency International Slovensko (TIS) posúdiť otázku výhodnosti zmlúv medzi Všeobecnou zdravotnou poisťovňou a firmami, v ktorých figuruje teta jej doterajšieho šéfa Marcela Foraia. Problémom má byť údajný konflikt záujmov predsedníčky úradu Moniky Pažinkovej, ten neobjektívnosť odmieta.

slovakia

left justify in out

"Podľa Košického Korzára Pažinkovej manžel, Peter Pažinka, ešte začiatkom tohto roka podnikal vo firme Gynastar aj s istým Miroslavom Sučkom. Ten podľa obchodného registra býva na rovnakej adrese ako Anna Sučková, teta Marcela Foraia," upozornilo Transparency International Slovensko. Rozhodnutie úradu preto podľa organizácie pochybnosti o zmluvách rozptýliť nemôže.

 

Úrad neobjektívnosť a konflikt záujmov odmieta. "Dohľady nad zdravotnými poisťovňami vždy vykonáva skupina zamestnancov poverená výkonom dohľadu, prípadne aj prizvané osoby. Vzhľadom na uvedené predsedníčka ÚDZS nie je v konflikte záujmov," reagovala jeho hovorkyňa Soňa Valášiková. Predchádzajúce pôsobenie predsedníčky či pôsobenie jej rodinných príslušníkov nemá podľa jej slov žiadny vplyv na nezaujatosť a objektívnosť pri výkone jej súčasnej funkcie.

 

TIS v tejto súvislosti odporúča ministrovi zdravotníctva Viliamovi Čislákovi, aby zverejnil analýzu, podľa ktorej štátna poisťovňa údajne prideľuje zmluvy na poskytovanie CT a MR vyšetrení. "Ak chce rozptýliť podozrenia o vplyve prepojení na rozdeľovanie peňazí v zdravotníctve, toto je krok správnym smerom," konštatuje TIS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies