Šéfka úradu geodetov si zastáva odmeny, ktoré vyplatila svojim zamestnancom

NETKY.SK • 28 Marec 2017, 13:00 • 2 min
Šéfka úradu geodetov si zastáva odmeny, ktoré vyplatila svojim zamestnancom

BRATISLAVA - Informácie o odmenách pre zamestnancov Úradu geodézie, kartografie a katastra (ÚGKK) SR, ktoré v pondelok (27.3.) zverejnila opozičná strana SaS, považuje jeho predsedníčka Mária Frindrichová za zavádzajúce.

slovakia

left justify in out

Odmeny sa totiž podľa nej nedelili medzi 60, ale takmer 240 zamestnancov a tvrdí, že úrad má za sebou výsledky.

Liberáli upozornili, že Frindrichová vyplatila od roku 2013 vyvoleným zamestnancom odmeny za viac ako milión eur.

 

Zároveň poukázali na to, že ÚGKK, ktorý kedysi spravoval katastrálne, kartografické úrady a úrady geodézie, má dnes oveľa menej práce, pretože v roku 2013 vznikli namiesto nich katastrálne odbory patriace pod ministerstvo vnútra. Úrad by ich mal už len metodicky usmerňovať.

 

Šéfka ÚGKK v dnešnej reakcii konštatovala, že úrad je naďalej ústredným orgánom štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností, ktorý riadi a zabezpečuje funkcie štátu v tejto oblasti. Tvrdenie, že úrad by mal oveľa menej práce, označila za nepravdivé. Vlani mu napríklad pribudla agenda od súdov.

 

Aktuálny počet zamestnancov úradu je podľa Frindrichovej 237, keďže súčasťou ÚGKK je aj Geodetický a kartografický ústav Bratislava. SaS v tejto súvislosti hovorila o 60 zamestnancoch. „Údaje o celkovej výške odmien zverejnené v médiách teda predstavovali odmeny pre takmer 240 zamestnancov, a nie pre 60 zamestnancov,“ podčiarkla.

 

Dodala, že vedúci zamestnanci dostali v priemere 2500 eur dvakrát za rok a bežní zamestnanci 900 eur ročne. Minulý rok malo ísť spolu o takmer 580.920 eur, rok predtým 347.349 eur a v roku 2014 bolo na odmenách vyplatených 371.035 eur.

 

„Odmeny súvisia napríklad s prevzatím agendy krajských súdov o rozhodovaní o odvolaniach voči rozhodnutiam o zamietnutí návrhu na vklad. Podotýkame, že napriek prevzatiu tejto pomerne rozsiahlej a náročnej agendy justičného charakteru nedošlo k navýšeniu personálneho stavu zamestnancov,“ zdôraznila Frindrichová.

 

Tiež podľa nej došlo k významnému nárastu metodického usmerňovania katastrálnych odborov, najmä v súvislosti s elektronizáciou výkonu verejnej moci, digitalizáciou katastrálnych máp a odstraňovaním chýb v katastrálnom operáte.

 

„Aj vďaka metodickej činnosti ÚGKK sa za uplynulé roky výrazne zvýšila kvalita údajovej bázy katastra nehnuteľností. Verejnosti boli sprístupnené ďalšie portály, ktoré umožňujú lepší a rýchlejší prístup k údajom katastra. Na rozdiel od predchádzajúceho obdobia sa katasterportál aktualizuje na dennej báze, vďaka čomu už banky často nevyžadujú predkladanie výpisu z katastra nehnuteľností,“ vysvetľuje predsedníčka úradu.

 

SaS tiež tvrdí, že ÚGKK pod vedením Frindrichovej nie je kompetentný ani v čerpaní eurofondov. Podľa listov z Úradu vlády SR má vrátiť takmer 14 miliónov eur za porušenie pravidiel pri verejných obstarávaniach v súvislosti s projektom elektronického katastra nehnuteľností za zhruba 50 miliónov eur, ktorý niekoľko rokov mešká.

 

Šéfka úradu sa bráni, že celý proces verejného obstarávania, v ktorom vidí Úrad pre verejné obstarávanie diskrimináciu možných záujemcov o dodanie diela, bol vopred odsúhlasený a potvrdený zo strany úradu vlády a neboli voči nemu uplatnené žiadne námietky ani revízne postupy. ÚGKK teraz rokuje s úradom vlády o splátkovom kalendári.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona