Šéfka UNESCO Irena Bokovová varuje pred situáciu pri sýrskom meste Palmýra

NETKY.SK • 15 Máj 2015, 12:34 • 2 min
Šéfka UNESCO Irena Bokovová varuje pred situáciu pri sýrskom meste Palmýra

BEJRÚT - Šéfka UNESCO Irina Bokovová dnes vyhlásila, že je znepokojená vývojom v Sýrii po tom, ako sa militanti z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) priblížili do vzdialenosti jedného až dvoch kilometrov od pozostatkov starobylého mesta Palmýra, zapísaného na zozname ohrozeného svetového dedičstva UNESCO.

slovakia

left justify in out

Podľa riaditeľky OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) by sa staroveká Palmýra v strednej Sýrii, známa pre svoje dvetisícročné ruiny, nemala stať terčom žiadnej vojenskej aktivity. Bokovová to pre agentúru AP povedala po rokovaniach s libanonským premiérom Tammámom Salámom v Bejrúte.

 

Humanitárne aktivistické organizácie pôsobiace v Sýrii i sýrska ľudskoprávna organizácia SOHR z Londýna potvrdili, že sýrske vládne bojové lietadlá útočia na pozície islamistov na východnom okraji Palmýry, ležiacej približne 200 kilometrov severovýchodne od Damasku.

 

Damask už vyzval medzinárodné spoločenstvo na obranu Palmýry pred bojovníkmi IS, ktorí v uplynulom období zdemolovali viacero archeologických nálezísk v susednom Iraku. V rámci rozsiahlej ofenzívy proti vládnym silám v oblasti strednej Sýrie postupujú bojovníci Islamského štátu smerom na mesto Tadmur, v blízkosti ktorého sa monumentálne ruiny Palmýry nachádzajú.

 

Palmýra bola v prvých stáročiach nášho letopočtu jedným z významných kultúrnych stredísk antického sveta a jej pozostatky patria medzi najznámejšie historické pamiatky súčasnej Sýrie.

 

UNESCO v roku 2013 zaradilo túto lokalitu na zoznam najviac ohrozených kultúrnych a prírodných pamiatok sveta. Palmýra bola opakovane poškodená počas bojov sýrskej občianskej vojny už v rokoch 2012-13.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona