Šéfka slovenskej humanitárnej misie Magna Slováková odletela do Nepálu

NETKY.SK • 2 Máj 2015, 18:57 • 2 min
Šéfka slovenskej humanitárnej misie Magna Slováková odletela do Nepálu

BRATISLAVA - Do zemetrasením zasiahnutého Nepálu dnes odletela Karina Slováková, ktorá tam bude viesť misiu slovenskej humanitárnej organizácie Magna.

slovakia

left justify in out

Na mieste sa pripojí k svojmu kolegovi z Indie a lokálnemu tímu terapeutov, sociálnych i zdravotných pracovníkov. V Nepále budú poskytovať zdravotnú a prvú psychologickú pomoc obetiam zemetrasenia, najmä deťom. TASR o tom informovala operačná riaditeľka organizácie Magna Denisa Augustínová.

 

Psychosociálna pomoc je podľa jej slov veľmi dôležitá hneď po poskytnutí zdravotnej pomoci, a to hlavne pre deti. "Pokiaľ dieťa nespracuje traumatický zážitok, môže stratiť záujem o dianie, prestáva rozprávať, nastáva nočná inkontinencia a vyvinie sa posttraumatický syndróm, ktorý je veľmi závažný," vysvetlila Augustínová.

 

Tím organizácie Magna sa bude zameriavať na ľudí v okolí nemocníc, ktorí pre nedostatok miesta ležia a sú hospitalizovaní na uliciach. Následne bude zriaďovať detské stacionárne centrá, v ktorých sa budú organizovať individuálne a skupinové terapeutické sedenia zamerané na psychosociálnu podporu. "Do terénu budú vyslané mobilné tímy zložené zo zdravotníkov a terapeutov, ktoré budú pracovať v komunitách a v centrách, kde sú umiestnení ľudia, ktorí prišli o svoje domovy," podotkla operačná riaditeľka Magna. Tých je zatiaľ v oblasti Káthmandu zriadených 16.

 

Slováková, ktorá bude viesť slovenskú misiu v Nepále, tu strávila posledný rok. Už v minulosti spolupracovala s organizáciou Magna aj v Kambodži, kde pôsobila štyri roky.

 

Magna plánuje poskytovať humanitárnu pomoc v Nepále tri mesiace, s možnosťou predĺženia podľa finančných možností. Misiu bude financovať z príspevkov darcov a verejnosť ju môže podporiť aj zaslaním jednorazovej darcovskej SMS na číslo 836, ktorej cena je päť eur.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies