Šéfka Plaid Cymru naznačila možnosť o nezávislosť Walesu

NETKY.SK • 28 Jún 2016, 13:14 • 2 min
Šéfka Plaid Cymru naznačila možnosť o nezávislosť Walesu

BRUSEL - Waleská nacionalistická strana Plaid Cymru (Strana Walesu, približná výslovnosť: pla-id kemri) zosilní svoje snahy o dosiahnutie nezávislosti Walesu od zvyšku Spojeného kráľovstva. Uviedla to šéfka tejto strany Leanne Woodová v reakcii na výsledky minulotýždňového referenda o zotrvaní Británie v EÚ. Jej stanovisko priniesla agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Správa z Walesu prichádza v deň, keď britský premiér David Cameron bude na summite EÚ v Bruseli čeliť tlaku ostatných 27 národných lídrov únie, aby jeho krajina objasnila poreferendovú situáciu, čo najskôr začala rokovania o odchode z EÚ a aktivovala článok 50 Lisabonskej zmluvy.

 

Britskí politici z oboch táborov - tí, čo podporovali brexit, i tím združený okolo Camerona, ktorý viedol kampaň za zotrvanie v EÚ - sa však s prípravami na "rozvod" s úniou neponáhľajú a kým k tomu dôjde, snažia sa nájsť spôsoby, ako upokojiť Škótsko a jeho odstredivé tendencie, ako si udržať Gibraltár, kde sa 95 percent voličov vyslovilo za doterajšie vzťahy s EÚ, a ako presvedčiť Severné Írsko, aby zostalo súčasťou Spojeného kráľovstva.

 

Vystupňovanie snáh Plaid Cymru o nezávislosť Walesu by ešte viac zhoršili súčasnú politickú neistotu v Británii.

 

Woodová priznala, že výsledok referenda z 23. júna pre jej stranu "všetko zmenilo".

 

"V každom prípade však so škótskym hlasovaním za zotrvanie v EÚ Británia v blízkej budúcnosti prestane existovať. Aj Severné Írsko zvažuje svoju budúcnosť. Wales si nemôže dovoliť, aby sa stal zabudnutou časťou anglicko-waleskej entity," zdôraznila šéfka waleských nacionalistov.

 

Strana Plaid Cymru oznámila, že čoskoro usporiada osobitnú konferenciu zameranú na analýzu situácie v postbrexitovom období.

 

Podpora nezávislosti je medzi obyvateľmi Walesu nižšia ako v Škótsku. Voliči z Walesu v referende 23. júna väčšinou hlasovali za vystúpenie Británie z EÚ.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona