Šéfka Nórskeho Nobelovho výboru podľahla rakovine

NETKY.SK • 20 Február 2017, 13:17 • 2 min
Šéfka Nórskeho Nobelovho výboru podľahla rakovine

OSLO - Predsedníčka Nórskeho Nobelovho výboru, ktorý každoročne udeľuje Nobelovu cenu za mier, zomrela po dlhom boji s rakovinou. Informovali o tom dnes členovia výboru.

slovakia

left justify in out

Nórska podnikateľka a politička Kaci Kullmannová Fiveová umrela v nedeľu vo veku 65 rokov. Členkou výboru bola 14 rokov, od roku 2015 ako jeho predsedníčka.

 

V minulosti pôsobila aj ako ministerka nórskej vlády, poslankyňa parlamentu, či ako vôbec prvá žena na čele nórskej Konzervatívnej strany (Höyre).

 

Členovia Nobelovho výboru jej dnes vzdali hold ako "rozvážnej líderke, ktorá dokázala zjednocovať ľudí".

 

Vlaňajšiu Nobelovu cenu za mier získal kolumbijský prezident Juan Manuel Santos. Členovia Nobelovho výboru ho ocenili za úsilie smerujúce k ukončeniu vyše polstoročia trvajúceho konfliktu v Kolumbii.

 

Kaci Kullmannová Fiveová sa však už minulý rok kvôli svojej chorobe na slávnostnom ceremoniáli odovzdávania ceny nezúčastnila. Slávnosť sa konala 10. decembra na radnici v Osle. Fiveovej prejav namiesto nej prečítala podpredsedníčka výboru Berit Reissová-Andersenová.

 

Zatiaľ nevedno, kedy sa bude voliť nový predseda výboru, ktorého členov vymenúva nórsky parlament.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies