Šéfka najsilnejšej severoírskej strany odmietla nevýhodnú dohodu o brexite

NETKY.SK • 13 Október 2018, 15:49 • 2 min
Šéfka najsilnejšej severoírskej strany odmietla nevýhodnú dohodu o brexite

BELFAST - Šéfka najsilnejšej severoírskej politickej strany DUP Arleen Fosterová v sobotu odmietla podporiť dohodu o brexite, ktorá by podľa nej odtrhla Severné Írsko od zvyšku Británie. Informáciu priniesla agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Konzervatívna strana britskej premiérky Theresy Mayovej na schválenie zákonov v britskom parlamente potrebuje podporu poslancov DUP.

 

V prípade, že sa EÚ a Británia nedohodnú na pobrexitových obchodných vzťahoch, Únia sa dožaduje uplatnenia "záložnej" možnosti, v rámci ktorej by pre Severné Írsko aj po brexite platili pravidlá EÚ. Fosterovej Demokratická a unionistická strana Severného Írska (DUP) túto možnosť odmieta.

 

Záložná možnosť sa spomína v návrhu dohody o vystúpení medzi Európskou úniu a Spojeným kráľovstvom, ktorý bol zverejnený vo februári 2018. Zaviedli by sa ňou kontroly tovaru na hranici v Írskom mori medzi Spojeným kráľovstvom a Severným Írskom, čím by sa zabránilo vzniku pevninskej hranice na írskom ostrove.

 

Británia žiada, aby bola záložná možnosť len dočasná. Tvrdí podporovatelia brexitu v premiérkinej Konzervatívnej strane sa obávajú, že by mohla celé kráľovstvo pripútať k spoločnej colnej únii EÚ na neurčito. Únia však s dočasným statusom dohody nesúhlasí.

 

Riziko prameniace zo zlej dohody je podľa Fosterovej väčšie ako žiadna dohoda. "Záložná možnosť by nebola dočasná. Znamenala by trvalú anexiu Severného Írska k EÚ a navždy by sme museli dodržiavať pravidlá, do tvorby ktorých nemáme právo zasahovať," povedala.

 

Fosterová vyhlásila, že jej strana, ktorá má v britskom parlamente desiatich poslancov, pevne stojí za svojím stanoviskom. Najbližšie dni, týždne a mesiace budú podľa nej rozhodovať o budúcnosti Severného Írska. Dodala, že chce dosiahnuť dohodu, ktorá je výhodná pre Severné Írsko aj Írsko, a v pondelok sa chystá vycestovať do Dublinu na rozhovory.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies