Šéfka MMF vyzvala politikov v Európe a USA, aby začali konať

NETKY.SK • 25 September 2012, 07:18 • 2 min
Šéfka MMF vyzvala politikov v Európe a USA, aby začali konať

Šéfka MMF vyzvala politikov v Európe a USA, aby začali konať - Svet Európski lídri a Spojené štáty musia začať realizovať svoje záväzky, aby konečne dosiahli obrat k lepšiemu v globálnej ekonomike, ktorú sužuje neistota. Vyhlásila dnes generálna riaditeľk

slovakia

left justify in out

img

Európski lídri a Spojené štáty musia začať realizovať svoje záväzky, aby konečne dosiahli obrat k lepšiemu v globálnej ekonomike, ktorú sužuje neistota. Vyhlásila dnes generálna riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová.

Pripomenula, že svetové hospodárstvo nepotrebuje náhly skok, ale udržateľné zotavovanie. A aby dosiahlo tento cieľ, politici musia prejsť od prijímania rozhodnutí k činom a začať uskutočňovať schválené programy na oživenie svojich ekonomík.

Podľa šéfky MMF najrýchlejšie sa musí rozhýbať Európa, ktorá je epicentrom súčasnej krízy. Ale aj Spojené štáty musia zabrániť tzv. fiškálnemu útesu. USA stoja pred vážnym problémom - musia začať znižovať rozpočtový deficit. Príliš rázne škrty vo výdavkoch štátu a zvýšenie daní však môže zastaviť rast ekonomiky, či dokonca spôsobiť ďalšiu recesiu, čo bude mať negatívy vplyv aj na globálne hospodárstvo.

Rozpočtová komisia zložená z demokratov a republikánov sa pritom nevie dohodnúť na zmene fiškálnej politiky v budúcom roku. USA tak hrozí, že keď na konci tohto roka vyprší platnosť daňových úľav a ďalších opatrení, ktoré zaviedla predchádzajúca administratíva prezidenta Georga Busha, na budúci rok dôjde v USA k zvýšeniu daní a automatickým škrtom v celkovej hodnote 4 bilióny USD (3,1 bilióna eur), ak ich zákonodarcovia neodložia. Tento takzvaný fiškálny útes (fiskal cliff) môže byť šokom pre americkú aj svetovú ekonomiku, varovala Lagardeová.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies