Šéfka MMF varuje USA pred drastickým znižovaním výdavkov

NETKY.SK • 14 Október 2013, 10:00 • 2 min
Šéfka MMF varuje USA pred drastickým znižovaním výdavkov

WASHINGTON - Príliš drastické výdavkové škrty v USA by mohli ohroziť zotavenie globálnej ekonomiky. Uviedla to v nedeľu šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová.

slovakia

left justify in out

USA potrebujú reformovať výdavky v oblastiach, akými sú zdravotníctvo a dôchodkové zabezpečenie, mali by však zvoliť "vyvážený" prístup, povedala Lagardeová pre televíznu stanicu NBC. Politikov v USA zároveň vyzvala na urýchlenú dohodu o obnovení financovania vlády a zvýšení dlhového stropu.

"Tempo konsolidácie musí byť rozumné, aby sa udržal rast, ktorý vytvára pracovné miesta a pomáha všetkými možnými spôsobmi," dodala šéfka MMF. V americkej ekonomike sa prejavuje "reálne zlepšenie" čo dokumentujú ukazovatele z rôznych segmentov hospodárstva, od trhu s bývaním, cez automobilový priemysel a banky, až po výdavky domácností, uviedla ďalej Lagardeová. 

Politici v USA sa zatiaľ nedohodli na vyriešení rozpočtovej krízy, ktorá spôsobila, že federálna vláda funguje už druhý týždeň v obmedzenom režime a státisíce vládnych zamestnancov čerpajú neplatenú dovolenku. Krajine navyše hrozí, že bez dohody o zvýšení dlhového limitu sa USA po 17. októbri prepadnú do platobnej neschopnosti. Dlhový limit krajiny je v súčasnosti na úrovni 16,7 bil. USD. Republikáni, ktorí majú väčšinu v Snemovni reprezentantov, chcú zablokovať financie pre zdravotnícku reformu prezidenta Baracka Obamu a súhlas s odblokovaním vlády a zvýšením dlhového stropu podmieňujú dohodou o znižovaní výdavkov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies