Šéfka MMF: Ukrajina, Blízky východ a ebola predstavujú pre ekonomiku vážne riziká

NETKY.SK • 3 Október 2014, 08:10 • 2 min
Šéfka MMF: Ukrajina, Blízky východ a ebola predstavujú pre ekonomiku vážne riziká

WASHINGTON - Konflikty na Ukrajine, Blízkom východe a vypuknutie epidémie eboly v západnej Afrike predstavujú pre svetovú ekonomiku vážne riziká. Povedala to dnes šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová. Informovala o tom agentúra DPA.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Len konflikt na východe Ukrajiny, ktorý už stihol do veľkej miery poškodiť ukrajinskú aj ruskú ekonomiku, by mohol tvrdo zasiahnuť ceny komodít a otriasť finančnými trhmi, uviedla Lagardeová. Zároveň dodala, že "tieto v ekonomickom žargóne geopolitické riziká už teraz spôsobujú ľuďom obrovské utrpenie".
      

Okrem krízy na Ukrajine a Blízkom východe ďalším možným rizikom pre ekonomiku je aj epidémia eboly v západnej Afrike. Ako Lagardeová uviedla, je preto nevyhnutné situáciu dostať čím skôr pod kontrolu. Táto krvácavá horúčka zabila už v západnej Afrike okolo 3300 ľudí, najviac z nich v Libérii, no šíri sa ďalej. MMF medzičasom oznámil, že na boj proti ebole poskytne trom najviac zasiahnutým štátom, Libérii, Guinei a Sierra Leone, v prepočte okolo 102 miliónov eur.
      

Novú prognózu vývoja svetovej ekonomiky, ktorú MMF zverejňuje každé tri mesiace, oznámi fond v utorok 7. októbra a šéfka MMF uviedla, že "svetová ekonomika je na tom horšie, než predpokladali ešte pred šiestimi mesiacmi". V júli pritom MMF znížil odhad rastu svetovej ekonomiky na tento rok na 3,4 %. Oproti aprílovej prognóze je to pokles o 0,3 %. Pod zhoršenie prognózy sa najviac podpísal vývoj v rozvinutých ekonomikách, no podľa MMF spomalenie rastu zaznamenali aj v rozvíjajúcich sa ekonomikách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona