Šéfka Fedu signalizovala ďalšie možné zvýšenie úrokových sadzieb

NETKY.SK • 26 August 2016, 17:34 • 2 min
Šéfka Fedu signalizovala ďalšie možné zvýšenie úrokových sadzieb

JACKSON HOLE - Šéfka americkej centrálnej banky Fed Janet Yellenová dnes vyslala jasný signál pre ďalšie zvýšenie úrokových sadzieb v USA.

slovakia

left justify in out

"Vo svetle solídnej situácie na trhu práce a našich prognóz ekonomickej aktivity a inflácie si myslím, že argumenty v prospech zvýšenia hlavných úrokových sadzieb silnejú," povedala na výročnom stretnutí guvernérov centrálnych bánk z celého sveta v Jackson Hole. Podľa agentúry DPA nemecký akciový index Dax po Yellenovej vyjadrení mierne vzrástol.

 

Šéfka Fedu však ubezpečila, že banka sa bude pri peňažnopolitických rozhodnutiach aj naďalej riadiť ekonomickými dátami a nie vlastnými prognózami. Hospodársky rast v USA v súčasnosti mierne za prognózami zaostáva. Ministerstvo hospodárstva počíta v tomto roku s rastom 1,1 %, situácia na trhu práce a inflácia sa však vyvíjajú v súlade s očakávaniami Fedu.

 

Fed mierne zvýšil hlavnú úrokovú sadzbu v decembri minulého roka a v súčasnosti sa pohybuje v rozpätí 0,25 % až 0,5 %. Po poslednej finančnej kríze banka niekoľko rokov udržiavala hlavný úrok prakticky na nule. Fed v tomto roku signalizoval až štyri zvýšenia úrokov, doteraz však nevykonal ani jedno. Ďalšou možnosťou je zasadnutie Komisie pre otvorený trh, ktoré sa bude konať 21. septembra. No mnohí experti neočakávajú, že k zvýšeniu naozaj príde. Pravdepodobnejším termínom je až december.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies