Šéfka Fed-u signalizuje rast úrokov, odchod neplánuje

NETKY.SK • 18 November 2016, 10:54 • 2 min
Šéfka Fed-u signalizuje rast úrokov, odchod neplánuje

WASHINGTON - Americký Federálny rezervný systém (Fed) smeruje k tomu že na decembrovom zasadaní zvýši úroky.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z vyjadrení šéfky Fed-u Janet Yellenovej na pôde Kongresu. Yellenová zároveň vo štvrtok v Spoločnom ekonomickom výbore Kongresu uviedla, že neplánuje odstúpiť pred skončením svojho štvorročného funkčného obdobia, ktoré trvá do začiatku roka 2018. Šéfka centrálnej banky USA okrem toho v Kongrese rozhodne obraňovala prísnejšiu reguláciu bankového sektora, ktorá sa prijala po finančnej kríze.


Zlepšujúca sa ekonomika posilňuje dôvody pre zvýšenie úrokových sadzieb, konštatovala Yellenová. Poznamenala, že spolu so svojimi kolegami je presvedčená o tom, že dôvody pre zvýšenie úrokov "naďalej posilňujú a že takéto zvýšenie by mohlo byť vhodné relatívne skoro." Analytici vnímajú Yellenovej vyjadrenia ako snahu upozorniť finančné trhy, že úroky sa pravdepodobne zvýšia na poslednom tohtoročnom zasadaní Fed-u, ktoré bude 13. a 14. decembra.


"Yellenovej vyjadrenia v Kongrese ... opäť posilnili očakávania, že Fed zvýši úroky na budúci mesiac," povedal Michael Feroli, ekonóm banky JPMorgan.


Americké hospodárstvo sa v treťom kvartáli medziročne zväčšilo o 2,9 percenta. Miera nezamestnanosti v krajine je vo výške 4,9 percenta, čiže zhruba na úrovni, ktorá je typická pre zdravú ekonomiku.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies