Šéfka Fed-u signalizovala ďalšie zvýšenie úrokov

NETKY.SK • 12 Júl 2017, 18:03 • 2 min
Šéfka Fed-u signalizovala ďalšie zvýšenie úrokov

WASHINGTON - Centrálna banka USA predpokladá, že bude pokračovať v postupnom zvyšovaní úrokových sadzieb a zároveň plánuje v tomto roku odštartovať redukciu svojho masívneho portfólia dlhopisov.

slovakia

left justify in out

Povedala to v stredu v Kongrese šéfka amerického Federálneho rezervného systému (Fed) Janet Yellenová. Zmienila sa o viacerých povzbudzujúcich faktoroch vrátane silnej tvorby pracovných miest a rastúceho bohatstva domácností, čo by podľa jej slov malo v najbližších dvoch rokoch podporiť hospodársky rast.

Viacerí ekonómovia sú presvedčení, že Fed, ktorý od decembra minulého roka úroky zvýšil trikrát, v tomto roku úrokové sadzby zvýši ešte raz. Yellenová zopakovala, že americká ekonomika sa dostatočne zlepšila a už nepotrebuje mimoriadnu podporu, ktorú jej centrálna banka začala poskytovať v roku 2008 v reakcii na vážnu finančnú krízu. Poznamenala, že nezamestnanosť v USA je v blízkosti 16-ročného minima a ekonomika sa v posledných mesiacoch opäť zrýchlila.

Šéfka Fed-u však upozornila, že "výhľad ekonomiky vždy sprevádza značná neistota." Patrí k nej otázka, či inflácia v krajine naozaj posilní a tiež to, akú veľkú časť ekonomického programu prezidenta Donalda Trumpa Kongres schváli. Šéfka Fed-u uviedla, že hoci globálna ekonomika vyzerá silnejšie, "viacerí naši obchodní partneri naďalej čelia ekonomickým problémom."
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona