Šéfka európskej diplomacie Mogheriniová rokovala v Tallinne

NETKY.SK • 24 August 2015, 19:04 • 2 min
Šéfka európskej diplomacie Mogheriniová rokovala v Tallinne

TALLINN - Za zintenzívnenie spolupráce medzi Európskou úniou a nečlenskými krajinami sa dnes v súvislosti s utečeneckou krízou súčasnosti vyslovila v estónskom Tallinne šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová.

slovakia

left justify in out

Podľa jej slov by sa mali hlavne preskúmať príčiny exodu ľudí v krajinách ich pôvodu, napríklad občianska vojna v Sýrii, vývoj v Afganistane a situácia v krízových regiónoch Afriky.

 

Vzájomné obviňovanie nikomu v danej situácii neprinesie úžitok, zdôraznila hostka a dodala, že ide hlavne o to, postaviť sa zoči-voči spoločne výzvam a vyriešiť spoločnými silami otázku utečencov.

 

Šéfka estónskej diplomacie Marina Kaljurandová využila návštevu Federicy Mogheriniovej, aby obvinila Rusko z konfrontačnej línie.

 

Pre dnešné vydanie lotyšského denníka Latvijas Avize povedala, že v ostatnom čase sme svedkami podstatne agresívnejšieho a provokačnejšieho správania sa Ruskej federácie.

 

Na ilustráciu uviedla prípad estónskeho občana Estona Kohvera, ktorého 19. augusta odsúdili v Rusku na 15 rokov väzenia za špionáž. Pobaltská republika tvrdí, že agenta tamojšej tajnej služby uniesli neznámi ozbrojenci, ktorí ho previezli cez estónsko-ruskú štátnu hranicu. Rusko však tvrdí, že ho zadržalo na svojom území, keď ilegálne prekročil hranice.

 

Podľa Kaljurandovej slov sú ďalšími príkladmi lety ruských armádnych lietadiel s vypnutými transpondermi nad Baltským morom, ako aj vojenské cvičenia neďaleko hraníc pobaltských republík.

 

Federica Mogheriniová, ktorá už 19. augusta, krátko po vynesení rozsudku v procese s Kohverom, vyzvala v mene Európskej únie Ruskú federáciu, aby konala v súlade so svojimi medzinárodnými záväzkami, aby okamžite prepustila spomínaného Estónca a zabezpečila jeho bezpečný návrat do vlasti, sa dnes v Tallinne nechala počuť, že prípad budú aj v Bruseli naďalej pozorne sledovať.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies