Šéfka európskej diplomacie: Mogheriniová: Moskva môže zmeniť prístup k Ukrajine

NETKY.SK • 8 Január 2015, 16:44 • 2 min
Šéfka európskej diplomacie: Mogheriniová: Moskva môže zmeniť prístup k Ukrajine

RIGA - Existujú "určité" náznaky, že Ruská federácia môže zmeniť svoj prístup ku kríze na východe Ukrajiny. Uviedla to dnes v Rige šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová na tlačovej konferencii s lotyšským ministrom zahraničných vecí Edgarsom Rinkevičsom.

slovakia

left justify in out

Obaja politici sa v rámci procesu oficiálneho začatia lotyšského predsedníctva v EÚ zamerali na tretiu z priorít predsedníctva, ktorým je zahraničná politika Únie. Mogheriniová zhrnula, že išlo o susedskú politiku, kde vzťahy s krajinami Východného partnerstva musia mať rovnakú váhu ako vzťahy s africkými a blízkovýchodnými štátmi v rámci politiky južného susedstva.

 

Pripomenula, že členovia Európskej komisie na dnešnom spoločnom zasadnutí s lotyšskou vládou prebrali aj otázky rozvojovej politiky a zahraničného obchodu, kde EÚ očakáva pokrok v rokovaniach s USA o rozsiahlej investičnej a obchodnej dohode (TTIP). 

 

Najdôležitejšou otázkou, ktorá dnes v Rige zaznela, však bolo otváranie novej kapitoly vzťahov medzi EÚ a Ruskom. Mogheriniová naznačila, že na ruskej strane badať "určité obmedzené pozitívne signály" o ochote rokovať na vyššej úrovni. Potvrdil to aj Rinkevičs slovami, že rokovania s Ruskom za ostatný mesiac ukázali "signály" o novom prístupe Moskvy k konfliktu na Ukrajine.

 

Či je to naozaj tak, má ukázať chystaná návšteva oboch politikov v Rusku. Do Moskvy najskôr 12. januára pocestuje Rinkevičs, prvýkrát ako predstaviteľ krajiny predsedajúcej únii. Ešte predtým však navštívi Kyjev, kde bude rokovať s najvyššími predstaviteľmi Ukrajiny.

 

O dva dni neskôr príde do Moskvy aj Mogheriniová, podľa ktorej jej moskovské rokovania nadviažu na misiu šéfa lotyšskej diplomacie.

 

Do kontextu moskovských návštev zapadne aj rokovanie podpredsedu Európskej komisie Maroša Šefčoviča, ktorý na budúci týždeň v stredu povedie rokovania o energetickej spolupráci medzi EÚ a Ruskom.

 

Mogheriniová pripomenula, že s jej a Rinkevičsovou návštevou v Moskve budú ministri európskej dvadsaťosmičky oboznámení 19. januára na prvej tohoročnej Rade EÚ pre zahraničné záležitosti. Hlavnou témou januárovej rady budú práve vzťahy medzi EÚ a Ruskou federáciou, druhou dôležitou témou bude hľadanie užšej spolupráce na predchádzanie teroristických hrozieb, čo je reakcia na stredajší atentát v Paríži.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona