Šéfka estónskej diplomacie v Budapešti: Európa musí byť jednotná

NETKY.SK • 16 Marec 2016, 16:25 • 2 min
Šéfka estónskej diplomacie v Budapešti: Európa musí byť jednotná

BUDAPEŠŤ - Európa už dávno nečelila takým výzvam ako teraz, preto je dôležité, aby bola Európska únia solidárna a jednotná.

slovakia

left justify in out

Vyhlásila to dnes ministerka zahraničných vecí Estónska Marina Kaljurandová po schôdzke so šéfom maďarskej diplomacie Péterom Szijjártóom v Budapešti.
Podľa agentúry MTI Kaljurandová zdôraznila, že jej krajina urobí všetko pre riešenie migračnej krízy a že splní svoje záväzky. "Európa spoločne dokáže tieto problémy vyriešiť," zdôraznila ministerka.


Vzájomné estónsko-maďarské vzťahy označila za veľmi dobré. Maďarsko je podľa jej slov spoľahlivým a istým spojencom v Severoatlantickej aliancii. Ocenila maďarskú účasť v misii na ochranu vzdušného priestoru pobaltských krajín a tiež na práci tallinského kybercentra.


Szijjártó pripomenul, že v tomto roku si pripomínajú 25. výročie obnovenie diplomatických vzťahov Maďarska s pobaltskými krajinami. Teraz, keď NATO čelí vážnym bezpečnostným výzvam, sa vzájomná spolupráca zhodnocuje aj v rámci tejto aliancie.


Maďarský minister dodal, že Maďarsko i Estónsko podporujú rozšírenie NATO, ako aj to, aby aliancia nechala pootvorené dvere kandidátom na členstvo, pretože je to dôležité z hľadiska jej dôveryhodnosti.


V súvislosti s migračnou krízou Szijjártó podotkol, že Maďarsko aj Estónsko strážia schengenské hranice, pričom si uvedomujú dôležitosť tejto úlohy.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies