Šéfka diplomacie odchádza do Bruselu, nástupcu nemá

NETKY.SK • 31 Október 2014, 16:41 • 2 min
Šéfka diplomacie odchádza do Bruselu, nástupcu nemá

RÍM - Budúca šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová v piatok oficiálne skončila vo funkcii ministerky zahraničných vecí Talianska. Informovala o tom v piatok vláda v Ríme.

slovakia

left justify in out

Taliansky premiér Matteo Renzi by mal meno jej nástupcu oznámiť čo najskôr. Štvrtkové rokovania s prezidentom Giorgiom Napolitanom sa však neskončili dosiahnutím dohody. Renzi totiž chce na pozíciu ženu, čím sa snaží udržať zastúpenie mužov i žien vo svojej vláde na rovnakej úrovni. Napolitano však nebol s predostretými kandidátkami spokojný. Renziho favoritkou je podpredsedníčka dolnej komory parlamentu a zároveň i jeho vládnej Demokratickej strany Marina Sereniová, kým prezident údajne preferuje štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí Lapa Pistelliho.

 

Morgheriniová sa k prvému novembru stane novou vysokou predstaviteľkou EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku. Za nástupkyňu britskej diplomatky Catherine Ashtonovej ju zvolili na augustovom summite lídri EÚ. Stalo sa tak napriek jej nízkemu veku a predchádzajúcej kritike viacerých krajín za údajný príliš mäkký postoj voči Rusku. Už začiatkom septembra však 41-ročná diplomatka vyhlásila, že ruský prezident Vladimir Putin "nikdy nerešpektoval záväzky, ktoré dal počas niekoľkých príležitostí" a rozdiely medzi jeho záväzkami a skutočným konaním označila za "enormné".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies