Šéfka diplomacie EÚ vyzvala venezuelské strany na vzájomnú spoluprácu

NETKY.SK • 7 December 2015, 16:14 • 2 min
Šéfka diplomacie EÚ vyzvala venezuelské strany na vzájomnú spoluprácu

BRUSEL - Víťazstvo venezuelskej opozície v nedeľňajších parlamentných voľbách vyjadruje túžbu obyvateľov Venezuely po zmene.

slovakia

left justify in out

Uviedla to dnes vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová.


Šéfka európskej diplomacie vo svojom vyhlásení apeluje na všetky politické strany vo Venezuele, aby navzájom spolupracovali.


"Voľba voličov je hlasom v prospech zmien a jasná výzva pre všetkých politických činiteľov a orgány vo Venezuele, aby sa zapojili do konštruktívneho politického úsilia s spoločne čeliť budúcim výzvam, pre dobro krajiny a všetkých jej občanov", uviedla Mogheriniová vo vyhlásení pre médiá.


Koalícia opozičných strán Okrúhly stôl demokratickej jednoty (MUD), ktorá bola favoritom predvolebných prieskumov, získala v nedeľňajších parlamentných voľbách väčšinu v Národnom zhromaždení, čím ukončila 16 rokov dominancie Zjednotenej socialistickej strany Venezuely (PSUV) a jej spojencov.


Zoskupenie MUD na základe čiastkových výsledkov získalo najmenej 99 zo 167 mandátov, kým PSUV prezidenta Nicolasa Madura len 46 kresiel v

jednokomorovom parlamente.


Prepad PSUV je podľa politických pozorovateľov zapríčinený nespokojnosťou obyvateľstva so stavom krajiny, ktorá čelí hlbokej hospodárskej kríze. Prepad cien ropy na svetových trhoch výrazne oslabil ekonomiku Venezuely ako krajiny vyvážajúcej túto surovinu.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies