Šéfka diplomacie EÚ Mogheriniová žiada okamžite prímerie na východe Ukrajiny

NETKY.SK • 4 Február 2015, 16:10 • 2 min
Šéfka diplomacie EÚ Mogheriniová žiada okamžite prímerie na východe Ukrajiny

BRUSEL - Šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová v stredu vyzvala na okamžité zastavenie bojov na východe Ukrajiny v záujme umožnenia civilistom opustiť nebezpečné oblasti, kde prebiehajú boje medzi vládnymi vojakmi a proruskými povstalcami.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

 Podľa talianskej exministerky zahraničných vecí musia všetci účastníci bojov pri meste Debaľceve zaviesť "dočasné lokálne prímerie na minimálne tri dni a s okamžitou platnosťou". Podľa jej slov "boje vyprovokované pokračujúcou povstaleckou ofenzívou spôsobujú ľudské utrpenie a podkopávajú všetko úsilie namierené na nájdenie politického riešenia". Mogheriniová poznamenala, že akékoľvek ozbrojené útoky na civilistov sú "vážnym porušením medzinárodného humanitárneho práva". Výsledkom je podľa nej "dramatické zhoršenie humanitárnej situácie v čase najchladnejšieho obdobia v roku".

 

Deväťmesačný konflikt na východe Ukrajina si vyžiadal už viac než 5 000 obetí. Násilie sa ešte vystupňovalo, odkedy sa minulú sobotu pri mierových rokovaniach v bieloruskom Minsku nepodarilo dosiahnuť dohodu o prímerí. Zástupcovia Kyjeva, Moskvy, povstalcov a OBSE síce ešte v septembri vyrokovali v Minsku dohodu o prímerí, no nárast násilia v posledných týždňoch často porušované prímerie úplne pochoval. Konflikt si medzičasom vyžiadal už vyše 5300 obetí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies