Šéfka diplomacie EÚ Mogheriniová pricestovala na prvú oficiálnu návštevu Moskvy

NETKY.SK • 24 Apríl 2017, 13:59 • 2 min
Šéfka diplomacie EÚ Mogheriniová pricestovala na prvú oficiálnu návštevu Moskvy

MOSKVA - Šéfka diplomatických vzťahov EÚ Federica Mogheriniová sa dnes počas svojej prvej oficiálnej návštevy Moskvy od nástupu do funkcie v roku 2014 stretla s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom.

slovakia

left justify in out

"Sme radi, že ste prijali naše pozvanie, hoci sme ho poslali už dosť dávno. Sme svedkami náročného obdobia vo vzťahoch medzi Ruskom a Západom, ale stále sa usilujeme o obnovenie plnej spolupráce s EÚ, naším veľkým obchodným a ekonomickým partnerom," uviedol Lavrov na začiatku rokovania.

 

Vzťahy Moskvy a Bruselu sa zhoršili po tom, ako Rusko v roku 2014 anektovalo ukrajinský polostrov Krym v Čiernom mori. Všeobecne sa očakáva, že Ukrajina bude hlavným bodom dnešných rozhovorov, rovnako ako sýrsky konflikt.

 

Schôdzka sa koná v čase, keď sa Lavrovov námestník Gennadij Gatilov vo švajčiarskej Ženeve stretol so špeciálnym vyslancom OSN pre Sýriu Staffanom de Misturom.

 

Mohgeriniová v Moskve vyhlásila, že EÚ má záujem o spoluprácu s Ruskom vo viacerých oblastiach - vrátane boja s terorizmom a urovnania ozbrojeného konfliktu v Sýrii či Líbyi. Priznala však, že medzi Ruskom a EÚ sú aj názorové nezhody, napríklad na riešenie situácie na Ukrajine či problémy spojené s Krymským polostrovom.

 

Európska diplomatka súčasne upozornila, že v podmienkach, keď EÚ a Rusko voči sebe navzájom uplatňujú sankcie, nemožno ich považovať za strategických partnerov. Zdôraznila pritom, že bilaterálna spolupráca nie je zmrazená. "Moja návšteva v Moskve je toho dobrým dôkazom," spresnila.

 

Podľa jej slov vzťahy Ruska a EÚ "nie sú také, ako boli kedysi, a nie také, aké by sme ich chceli". Dodala, že Brusel je pripravený vrátiť sa k takej úrovni strategickej spolupráce, aká bola vo vzťahoch s Ruskom do uvalenia sankcií.

 

Otázka sankcií nebola témou rokovaní, ale napriek tomu sa o nich hovorilo, dodal Lavrov. Vysvetlil, že Rusko problém sankcií zámerne na rokovania nepredkladá, ale táto téma "nevyhnutne vyplynula, pretože samotné sankcie sú časťou umelých problémov, ktoré ovplyvňujú naše vzťahy s EÚ." Zdôraznil, že Rusko je za pokračovanie dialógu s EÚ, pričom spolu s Mogheriniovou potvrdili záujem na jeho upevnení v politickej oblasti.

 

Lavrov pripomenul, že Moskva očakáva od Bruselu odpoveď na svoj návrh "inventarizovať" dvojstranné vzťahy. Dodal, že príslušný návrh Rusko zaslalo do EÚ pred necelým rokom a delegácia Mogheriniovej s ním pricestovala do Moskvy.

 

"Predpokladáme, že sa s ním oboznamujú. Dúfame, že odpoveď (EÚ) bude založená na praktických záujmoch našich partnerov (v EÚ), a nie na ideologických predsudkoch jednotlivých členov EÚ," uviedol Lavrov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies