Šéfka antidopingovej agentúry Isinbajevová bude riešiť McLarenovu správu v stredu

NETKY.SK • 9 December 2016, 16:40 • 2 min
Šéfka antidopingovej agentúry Isinbajevová bude riešiť McLarenovu správu v stredu

MOSKVA- Dozorná rada Ruskej antidopingovej agentúry (RUSADA) v stredu 15. decembra prerokuje obsah úplnej správy o štátom riadenom dopingovom programe v krajine, ktorú v piatok zverejnil vyšetrovateľ Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) Richard McLaren. Pre moskovského spravodajcu webu insidethegames.biz to uviedla Jelena Isinbajevová, ktorú len nedávno zvolili na čelo riadiaceho orgánu.

slovakia

left justify in out

"Uvedomujem si vážnosť mojej úlohy obnoviť dôveryhodnosť Ruska, ale som optimistka a verím, že to dokážeme. Z RUSADA odišli všetci jej bývalí zamestnanci. Chceme svetu dokázať, že Rusku sa dá veriť. Chcem organizáciu prebudovať na svoj čistý obraz," uviedla dvojnásobná olympijská víťazka v skoku o žrdi.


McLaren v novej správe okrem iného opätovne potvrdil svoj záver, že v rokoch 2011 - 2015 boli ruskí športovci súčasťou inšticionalizovanej konšpirácie za účasti tajných služieb. "Krytie užívania zakázaných látok bolo riadené štátnymi inštitúciami a bolo súčasťou stratégie, ako dosiahnuť medailové úspechy," citovala McLarena BBC.


WADA dala najavo, že vníma menovanie Isinbajevovej na čelo novej dozornej rady RUSADA ako porušenie dohôd o konzultáciách pri obsadzovaní kľúčových riadiacich pozícií. Ruská strana dohodnutý postup nesplnila a Isinbajevovú dosadila bez toho, aby o svojom úmysle informovala. Bývalá atlétka patrí ku kritikom WADA a obvinenia zo štátom riadeného dopingového podvodu označovala doteraz za nepodložené. WADA vlani navrhla dištanc pre ruských atlétov, ktorý napokon Medzinárodná asociácia atletických federácií aj uložila a Isinbajevová a spol. sa nemohli zúčastniť na olympijských hrách v Riu de Janeiro.


Členom desaťčlennej rady sa stal aj ministerský úradník Vadim Bajramov, a to napriek ubezpečeniam, že ruská vláda dohliadne na prerušene väzieb medzi RUSADA a rezortom športu podozrivým z riadenia podvodov.

Rusko spochybňuje správu WADA a žiada konkrétne dôkazy

 

Rusko žiada po zverejnení druhej časti správy týkajúcej sa systematického dopingu v krajine od šéfa vyšetrovateľov Richarda McLarena konkrétne dôkazy.

 

"Je veľmi ľahké hodiť vinných a nevinných do jedného hrnca. Pochybujem, že by nám ukázali konkrétne dôkazy, keby sme o ne požiadali," reagovala predsedníčka novej dozornej rady Ruskej antidopingovej agentúry (RUSADA) Jelena Isinbajevová.

 

Zo správy zverejnenej v piatok vyplýva, že viac ako 1000 ruských olympionikov a paralympionikov profitovalo z manipulovania s pozitívnymi dopingovými vzorkami. Bolo medzi nimi 12 ruských medailistov zo ZOH 2014 v Soči vrátane štyroch držiteľov zlata.

 

"Do tejto chvíle nepovedal McLaren o dopingu v Rusku nič nové. Nejakých tisíc športovcov. Kde sú dôkazy a fakty?" pýta sa šéf športového výboru dumy Michail Degťarev.

 

Podľa slov kanadského právnika sa prvé prípady manipulovania so vzorkami objavili v roku 2011 a machinácie pokračovali až do roku 2015. V celej kauze údajne mali prsty predstavitelia ruského ministerstva športu, antidopingovej agentúry RUSADA, moskovského antidopingového laboratória i štátnej bezpečnostnej služby FSB. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies