Šéfka americkej diplomacie Hillary Clintonová oslavuje narodeniny

NETKY.SK • 26 Október 2012, 07:03 • 2 min
Šéfka americkej diplomacie Hillary Clintonová oslavuje narodeniny

Šéfka americkej diplomacie Hillary Clintonová oslavuje narodeniny - Politika Šéfka americkej diplomacie Hillary Clintonová sa dožíva v piatok 26. októbra životného jubilea.

slovakia

left justify in out

img

Šéfka americkej diplomacie Hillary Clintonová sa dožíva v piatok 26. októbra životného jubilea.

Bývalá prvá dáma Arkansasu, bývalá prvá dáma Spojených štátov amerických, manželka 42. amerického prezidenta (1993-2001), demokrata Billa Clintona, bývalá senátorka za štát New York, prezidentská kandidátka - je od roku 2009 ministerkou zahraničných vecí USA vo vláde 44. prezidenta USA Baracka Obamu.

Hillary Diane Rodhamová sa narodila v Chicagu v americkom štáte Illinois. Vyrastala v rodine republikánskeho obchodníka. Študovala na dievčenskej Wellesley College pri Bostone, kde sa čoskoro stala vedúcou osobnosťou miestnych Mladých republikánov. Po búrlivých udalostiach, ktoré charakterizovali koniec 60. rokov 20. storočia, ako atentát na Martina Luthera Kinga či Roberta Fitzgeralda Kennedyho, sa však začala orientovať na Demokratickú stranu.

Keď v roku 1969 ukončila školu s vyznamenaním a titulom bakalár v odbore politické vedy, pokračovala v štúdiu práva na Yaleovej univerzite v New Havene, štát Connecticut (USA). Tam sa zoznámila so svojím budúcim manželom Billom Clintonom, ktorý už vtedy ako aktivista Demokratickej strany uvažoval o profesionálnej politickej dráhe. Hillary Clintonová promovala na Yaleovej univerzite v roku 1973. Pracovala niekoľko mesiacov pre Fond na ochranu detí v Cambridge, štát Massachusetts. V januári roku 1974 sa presťahovala do Washingtonu, kde bola členkou štábu právneho výboru amerického Kongresu. Pracovala na vyšetrovaní prípadu aféry Watergate.

Po Nixonovej rezignácii opustila Washington a odišla do Arkansasu, kde spolu s Billom Clintonom vyučovala na Právnickej fakulte Arkansaskej univerzity vo Fayetteville (USA).

V roku 1975 sa Hillary Rodhamová vydala za Billa Clintona. Nasledujúci rok sa presťahovali do arkansaskej metropoly Little Rock, kde ďalej vyučovala právo. Po víťazstve Billa Clintona v arkansaských guvernérskych voľbách v roku 1978 sa stala prvou dámou Arkansasu. V roku 1980 sa im narodila dcéra Chelsea.

V roku 1993 po nástupe manžela do funkcie prezidenta Spojených štátov sa jednou z jej najvyšších priorít stala zdravotná starostlivosť. Bill Clinton ju vymenoval za vedúcu komisie Bieleho domu na prípravu plánu reformy amerického systému zdravotníctva, ktorý však v Kongrese neprešiel.

Vyštudovanú právničku v roku 2000 (funkciu nastúpila v roku 2001), ako vôbec prvú manželku amerického prezidenta, zvolili za senátorku za štát New York. Svoj mandát v roku 2006 obhájila. V januári 2007 odštartovala svoju všeobecne očakávanú prezidentskú kampaň. V prezidentských voľbách v roku 2008 zvíťazil napokon Barack Obama, ktorý ju vymenoval za ministerku zahraničných vecí. V tejto funkcii pôsobí doteraz.

Slovensko navštívila Hillary Clintonová 6. júla 1996 v rámci svojho turné po krajinách strednej a východnej Európy. Prvú dámu USA sprevádzala vtedajšia veľvyslankyňa USA pri OSN Madeleine Albrightová. Druhý krát bola na návšteve SR 6. októbra 1999.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies