Šéfka americkej diplomacie Clintonová prišla na "historickú" návštevu

NETKY.SK • 11 Júl 2012, 05:59 • 2 min
Šéfka americkej diplomacie Clintonová prišla na "historickú" návštevu

Šéfka americkej diplomacie Clintonová prišla na "historickú" návštevu

slovakia

left justify in out

img

Hillary Clintonová sa dnes stala prvým ministrom zahraničných vecí USA, ktorý navštívil Laos od roku 1975, keď ázijská krajina zaviedla komunizmus po porážke americkej armády v Indočíne.
      Clintonová pricestovala do laoského hlavného mesta Vientiane na trojhodinovú oficiálnu návštevu, ktorá je jej zastávkou na ceste do kambodžskej metropoly Phnom Pénh. Tam sa zúčastní niekoľkých regionálnych konferencií.
      Súčasťou jej týždňa diplomacie je posilniť pozíciu Ameriky v Ázii. Administratíva prezidenta Baracka Obamu sa po desaťročí vojny v Afganistane a v Iraku snaží preorientovať americkú zahraničnú politiku na prekvitajúce ázijské trhy.
      Šéfka americkej diplomacie má podľa plánu viesť rokovania s laoským komunistickým kolegom, ministrom zahraničných vecí Thonglounom Sisoulithom, a s premiérom Thongsingom Thammavongom. Budú spolu diskutovať o obchodných možnostiach, ale aj o spoločnom úsilí odstrániť desiatky miliónov nevybuchnutých bômb, ktoré zhodili Spojené štáty na Laos počas Vietnamskej vojny.
      "Stretnutie s premiérom bude zrejme poriadne krátke," povedal laoský predstaviteľ, ktorý si neželal byť menovaný.
      "Táto historická návšteva Laosu je prvou návštevou ministra zahraničných vecí za 57 rokov," uviedol rezort americkej diplomacie.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies