Šefčovič uspel, odporučili ho za člena eurokomisie

NETKY.SK • 1 Október 2019, 06:15 • 2 min
Šefčovič uspel, odporučili ho za člena eurokomisie

BRUSEL/BRATISLAVA - Pondelňajšie (30. 9.) vypočúvanie slovenského eurokomisára Maroša Šefčoviča na pôde Európskeho parlamentu (EP) bolo úspešné. Pre TASR to potvrdili nemenované zdroje z prostredia europarlamentu.

slovakia

left justify in out

Podľa týchto zdrojov koordinátori (predsedovia výborov a zástupcovia politických frakcií v nich) z Výboru pre ústavné veci (AFCO) a Výboru pre právne veci (JURI) jednomyseľne odobrili nomináciu Šefčoviča na post podpredsedu Európskej komisie pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad.

 

V priebehu utorka prebehnú formálne kroky, keď koordinátori výborov pošlú Konferencii predsedov výborov dôverný odporúčací list, v ktorom informujú o výsledku svojho rozhodnutia. Uvedú v ňom, či sa už vypočutý kandidát môže stať členom kolégia komisárov a plniť si povinnosti, ktoré mu boli pridelené.

 

Ak by sa stanoviská členov výborov, ktoré mali na starosti verejné vypočutie líšili, bola by potrebná podpora koordinátorov zastupujúcich najmenej dve tretiny členov výboru.

 

V prípade híringu slovenského eurokomisára však k tejto situácii nedošlo.

 

img

 

Šefčoviča vypočúvali v europarlamente, týmto otázkam sa venoval

Slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič v pondelok popoludní vo svojom úvodnom 15-minútovom prejave v rámci verejného vypočúvania v Európskom parlamente (EP) prezentoval svoje predstavy o tom, ako chce riadiť portfólio, ktoré mu pridelila predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. Šefčovič bol poverený riadením agendy medziinštitucionálnych vzťahov a strategického výhľadu.

 

Proces vypočúvania viedol predseda Výboru EP pre ústavné veci (AFCO) a predošlý šéf EP Antonio Tajani. Slovenský eurokomisár priznal, že je preňho veľká česť byť opäť nominovaný do eurokomisie. Pripomenul, že Slovensko si onedlho pripomenie 30. výročie nežnej revolúcie, ktorej hodnotami sa stále riadi, a upozornil na to, že nová exekutíva EÚ sa formuje v období veľkých výziev pre európsku politiku, ekonomiku a tiež obranu.

 

Podstatnú časť svojho prejavu venoval potrebe posilnených vzťahov medzi eurokomisiou a europarlamentom na základe dôvery a v záujme občanov EÚ. To bolo aj predmetom viacerých následných otázok zo strany poslancov, ktorí dostali priestor na otázky. "Je dôležité, aby Európsky parlament a Európska komisia mali osobitné partnerstvo a mohli sme strategicky spolupracovať s cieľom spoločne prispieť k lepšej budúcnosti Európy," uviedol.

 

img

 

Viacerí europoslanci žiadali od Šefčoviča napríklad podrobnosti v oblasti znižovania byrokratickej záťaže, za čo bude v EK tiež zodpovedný. Šefčovič upozornil na to, že nechce mať "mechanický prístup" pri presadzovaní pravidla "jeden za jeden", čiže jeden zákon dnu, jeden von, a potvrdil, že znižovanie administratívnej záťaže neohrozí súčasné štandardy ochrany v sociálnej oblasti, zdravia a potravín.

 

Šefčovič avizoval, že chce v prvých dvoch rokoch svojho mandátu navštíviť národné parlamenty všetkých členských krajín EÚ. Hlavnou témou rokovaní má byť lepšia regulácia európskeho práva.

 

Šefčovič predstúpil v pondelok v Bruseli ako prvý z dezignovaných členov budúcej Európskej komisie pred poslancov Európskeho parlamentu. Ide o súčasť procesu verejných vypočúvaní, ktorého cieľom je preskúmať pripravenosť, schopnosti a morálnu integritu všetkých nominantov na pôsobenie v exekutíve EÚ.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies