Šefčovič: Vyše 20 % európskeho rozpočtu smeruje do zelenej ekonomiky

NETKY.SK • 6 September 2016, 13:56 • 2 min
Šefčovič: Vyše 20 % európskeho rozpočtu smeruje do zelenej ekonomiky

BRATISLAVA - Viac ako 20 % európskeho rozpočtu je nasmerovaných do oblasti nízkouhlíkovej ekonomiky. Uviedol to dnes v Bratislave na tlačovej konferencii v rámci medzinárodnej konferencie "Prechod na zelené hospodárstvo - Transition to the Green Economy" podpredseda Európskej komisie (EK) pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič. Všetky operačné programy, ktoré sa zrealizujú na Slovensku, budú podľa neho spĺňať túto podmienku.

slovakia

left justify in out

"Viem, že keď sme vyhodnocovali plnenie rozpočtu, tak toto číslo bolo nad úrovňou 25 %. Každé štvrté euro z európskeho rozpočtu je teda nasmerované do tejto (zelenej) ekonomiky," poznamenal eurokomisár.

 

Druhým veľmi dôležitým nástrojom prechodu k zelenej ekonomike je podľa Šefčoviča tzv. inteligentné financovanie pre inteligentné budovy. "Má byť súčasťou nášho balíčka o energetickej efektívnosti, kde sa chceme zamerať aj na energetickú efektívnosť v nových inteligentných budovách," podčiarkol. Balíček má byť predstavený v októbri 2016.

 

Posledným príkladom podpory prechodu k nízkouhlíkovej ekonomike je podľa eurokomisára Junckerov fond pre strategické investície, ktorý sa rozbehol "veľmi dobre". "Od jeho spustenia už máme nakontrahované projekty za viac ako 100 miliárd eur. Tieto projekty z viac ako polovice idú práve do budovania infraštruktúry podporujúcej energetickú efektívnosť," dodal Šefčovič.

 

Prechod na zelenú ekonomiku bude vyžadovať podľa slov šéfa Ministerstva životného prostredia (MŽP) Lászlóa Sólymosa (Most-Híd) odvážne a vizionárske rozhodnutia. "Budeme musieť zmeniť spôsob nášho myslenia a rozhodovania a začať brať ohľad v oveľa väčšej miere na dosahy našich rozhodnutí pre ďalšie generácie," povedal Sólymos.

 

"V tejto súvislosti by som vyzdvihol veľmi dôležitú úlohu vedy, výskumu a inovácií, ktoré majú potenciál priniesť nové, prelomové technológie," doplnil slovenský minister životného prostredia. Prelomové technológie sú podľa neho nevyhnutné pre riešenie transformácie súčasnej ekonomiky na zelenú ekonomiku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona