Šefčovič vybojoval v Európskej komisii rezort pre dopravu a vesmír

NETKY.SK • 10 September 2014, 13:03 • 2 min
Šefčovič vybojoval v Európskej komisii rezort pre dopravu a vesmír

BRUSEL - Slovenský zástupca v Európskej komisii Maroš Šefčovič získal v budúcej exekutíve EÚ ekonomicky zaujímavý rezort. Ako sa dnes podarilo zistiť TASR, Šefčovič bude v najbližších piatich rokoch zodpovedať v únii za rezort dopravy, kde vďaka novej organizačnej štruktúre bude mať na starosti aj vesmírnu agendu, ktorá doteraz patrila pod komisára pre podnikanie.

slovakia

left justify in out

Novozvolený predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker by to mal oficiálne potvrdiť na tlačovej konferencii o rozdelení portfólií v komisii, ktorá sa bude konať dnes na poludnie. Ako v pondelok naznačil šéf Junckerovho kabinetu Martin Selmayr, v zložení novej komisie budú aj "prekvapenia". Za jedno z nich možno považovať aj tento rezort pre Slovensko, pretože v bruselských kuloároch sa v posledných dňoch šepkalo skôr o rezorte pre rozvoj, prípadne susedskú politiku než o doprave. 

 

Doprava a vesmír boli skôr spájané s Českou republikou a jej novou eurokomisárkou Věrou Jourovou. Rezort dopravy je považovaný za silný post v exekutíve EÚ. V rozpočte na roky 2014-2020 je naň vyčlenených 40 miliárd eur. Rozvoj a modernizácia dopravnej infraštruktúry patrí medzi hlavné priority únie a zahŕňa mnoho nadnárodných projektov vrátane horizontálneho programu Connecting Europe Facility (nástroj na prepojenie v Európe).

 

Vďaka novej organizačnej štruktúre, ktorú zaviedol Juncker, by pod rezort dopravy mala patriť aj časť politiky EÚ zameraná na vesmírnu agendu. Sem patria vesmírne programy Galileo a Copernicus. Zatiaľ ešte nie sú známe detaily o tom, ktorá časť prejde z rezortu pre podnikanie na rezort dopravy, to ukážu až najbližšie dni a týždne. Presun vesmírnej agendy na rezort dopravy však jednoznačne dá väčšiu váhu portfóliu, ktorému bude šéfovať slovenský eurokomisár.

 

Šefčovič, ktorý sa v budúcej komisii stane služobne najdlhšie slúžiacim komisárom, preberá rezort po estónskom komisárovi Siimovi Kallasovi, pred ním však za posledných 20 rokov oblasť dopravy v EÚ mali na starosti iba veľké krajiny únie - Španielsko, Británia, Francúzsko a Taliansko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona