Šefčovič v mene EÚ podpíše historickú dohodu OSN o boji proti klimatickým zmenám

NETKY.SK • 21 Apríl 2016, 15:38 • 2 min
Šefčovič v mene EÚ podpíše historickú dohodu OSN o boji proti klimatickým zmenám

BRUSEL - Podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič v piatok v mene Európskej únie podpíše historickú dohodu Organizácie spojených národov o boji proti klimatickým zmenám, ktorú sa podarilo uzavrieť v decembri minulého roka v Paríži.

slovakia

left justify in out

Šefčovič potvrdil, že touto úlohou ho poveril predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker. Šefčovič sa zúčastní na slávnostnom podpise parížskej klimatickej dohody na základe pozvania generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna spoločne s holandskou ministerkou pre životné prostredie Sharon Dijksmovou, ktorej krajina momentálne predsedá Rade EÚ.

 

"Bol som poverený predsedom Európskej komisie, aby som zastupoval EÚ na tejto podpisovej ceremónii," uviedol Šefčovič pred odletom do New Yorku. Slovenský eurokomisár dodal, že pobyt v New Yorku využije aj na stretnutie s bývalým starostom tohto mesta Michaelom Bloombergom, ktorý je osobitným vyslancom generálneho tajomníka OSN pre boj proti klimatickým zmenám.

 

"Jeho veľkou agendou je spolupráca s mestami, s primátormi. Vedie takzvaný Kompakt primátorov, čo je organizácia, ktorá združuje primátorov miest s populáciou vyše 400 miliónov ľudí. My máme niečo podobné," upozornil Šefčovič.

 

Pripomenul, že už v decembri v Paríži navrhol, aby európsky Konvent primátorov, v ktorom je okolo 6500 primátorov miest s celkovo 200 miliónmi obyvateľov, hľadal spôsoby, ako užšie spolupracovať a posunúť spoluprácu zameranú na energetickú efektívnosť a plány udržateľného rozvoja na vyšší stupeň. Tým by mala byť transformácia miest na inteligentné centrá, pričom práve primátori majú byť pre EÚ najbližší spojenci pri transformácií miest na potreby ekonomiky 21. storočia, ktorá bude závidieť najmä od spracovávania veľkých dát a nových podnikateľských modelov.

 

Na otázku TASR, ako je pripravené Slovensko na podpis klimatickej dohody OSN z Paríža, Šefčovič uviedol, že podľa reakcií slovenskej strany a prezentácií, ktoré sme rozbehli počas prípravy na predsedníctvo v EÚ, môže povedať, že SR sa stavia k tejto dohode veľmi zodpovedne a pozitívne. Už aj preto, že Slováci si uvedomujú, že zmeny požadované klimatickou dohodou sa nebudú týkať len klímy samotnej, ale budú znamenať aj zásah do ekonomiky, ktorá sa musí transformovať na "nízkouhlíkovú" ekonomiku 21. storočia.

 

"Som presvedčený, že naše predsedníctvo v tom zohrá významnú úlohu. Bude viacero materiálov a návrhov, ktoré v tomto období prejdú cez Radu EÚ, a určite to bude počas slovenského predsedníctva, keď sa bude v EÚ rozprávať o tom, ako znižovať skleníkové emisie v oblasti dopravy, budov a poľnohospodárstva, ale aj o tom, ako pristúpiť k ratifikácii parížskej dohody, ktorú podpíšeme teraz v piatok," uviedol Šefčovič.

 

Podpisom parížskej dohody Šefčovič potvrdí záväzok EÚ naplniť úlohy, ktoré vyplývajú z dosiahnutej globálnej klimatickej dohody, ako aj z rámcovej agendy EÚ pre energetiku a klímu do roku 2030, v rámci ktorej chce únia znížiť emisie skleníkových plynov o najmenej 40 percent. Podľa jeho slov je parížska dohoda výsledkom úspešnej európskej klimatickej diplomacie a početných rokovaní s partnermi z celého sveta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona