Šefčovič v Bruseli predstavil nové nástroje v prospech modernizácie miest

NETKY.SK • 13 Október 2016, 06:30 • 2 min
Šefčovič v Bruseli predstavil nové nástroje v prospech modernizácie miest

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes spolu s Výborom regiónov EÚ predstavila dve webové stránky, ktoré by mali uľahčiť mestám prístup k informáciám o dokumentoch Európskej únie týkajúcich sa ich agendy, ako aj o finančných nástrojoch, ktoré môžu mestá využiť pri realizácii svojich projektov.

slovakia

left justify in out

Ide o webové stránky pre mestskú agendu s názvom "One-stop-shop for Urban" a "Urban Data Platform".

 

Podpredseda EK pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič, ktorý nové nástroje v Bruseli odprezentoval, pre TASR uviedol, že ide o akési vyústenie summitu miest a regiónov zo začiatku júla v Bratislave, kde EÚ sľúbila zástupcom miest a regiónov, že im uľahčí život.

 

"To robíme týmto portálom, kde pod jednou adresou nájdu všetky relevantné informácie o spolupráci miest, o legislatíve, ktorá platí pre mestá, o tom ako môžu financovať svoje projekty a ako sa môžu združovať do platforiem pre spoluprácu," vysvetlil Šefčovič.

 

Pripomenul, že doteraz sa podarilo zorganizovať štyri platformy, ktoré riešia problémy, ktoré najviac zaťažujú európske mestá - integrácia migrantov, sociálne bývanie, zvyšovanie energetickej efektívnosti či znižovanie emisií v doprave a čistota ovzdušia. Slovensko sa v rámci týchto mestských partnerstiev stalo koordinátorom pre bývanie, kde koordinuje prácu takmer dvadsiatich členov.

 

Slovenský eurokomisár zdôraznil, mestá v súčasnosti majú slabú informovanosť o tom, čo konkrétne pre ne EÚ robí, či existujú a aké sú finančné nástroje, na realizáciu ich projektov.

 

Po spustení týchto stránok Šefčovič očakáva diskusiu s mestami a vytváranie nových partnerstiev. Spresnil, že to vníma ako prvú zastávku na ceste k podpore všetkých projektov pri budovaní inteligentných miest v Európe.

 

Šefčovič sa v rámci pracovného stretnutia s predsedom Výboru regiónov Markkuom Markkulom dohodol na tom, že v spolupráci so slovenským predsedníctvom v EÚ ešte pred koncom tohto roka oslovia všetky krajiny EÚ, aby navrhli svoje pilotné mestá alebo regióny, ktoré sú najviac pripravené z hľadiska projektov pre inteligentné mestá. Prvé stretnutie zástupcov týchto miest by sa malo uskutočniť už vo februári budúceho roka.

 

Na Slovensku podľa jeho slov najväčší pokrok z hľadiska konceptu inteligentných miest dosiahla Nitra. Dnes dopoludnia ho o tom v Bruseli uistil aj primátor mesta Jozef Dvonč a župan Nitrianskeho kraja Milan Belica.

 

V otázkach financovania modernizačných projektov európskych miest, v ich snahách na prechod na nízkouhlíkovú ekonomiku, energetickú efektívnosť a vytváranie pracovných miest pre profesie 21. storočia, chce Šefčovič spolu s podpredsedom EK pre pracovné miesta, rast, investície a konkurencieschopnosť Jyrkim Katainenom využiť potenciál rozšíreného Junckerovho investičného balíka.

 

"Chceme zrozumiteľne ponúknuť primátorom ako môžu čerpať prostriedky z tohto balíka na podporu svojich modernizačných projektov," povedal Šefčovič v závere.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies