Šefčovič: Ukrajina urobila veľký krok proti korupcii, na zimu by mala mať dosť plynu

NETKY.SK • 5 September 2016, 15:39 • 2 min
Šefčovič: Ukrajina urobila veľký krok proti korupcii, na zimu by mala mať dosť plynu

Brusel 5. septembra (TASR) - Európska únia oceňuje pokrok ukrajinskej strany ohľadom reforiem v energetickom sektore. Uviedol pre TASR podpredseda Európskej komisie (EK) zodpovedný za Energetickú úniu Maroš Šefčovič.

slovakia

left justify in out

Slovenský eurokomisár po pracovnej návšteve Kyjeva z konca minulého týždňa pripomenul, že Kyjev bol na tieto rokovania dobre pripravený. Šefčovič rokoval s premiérom Volodymyrom Hrojsmanom a predsedom Najvyššej rady Andrijom Parubijom, stretol sa tiež s ministrom regionálneho rozvoja Gennadijom Zubkom a ministrom energetiky Igorom Nasalikom.

 

Podľa Šefčoviča Brusel privítal oddelenie výrobných a prenosových kapacít v spoločnosti Naftogaz, čo je kľúčový krok k reforme energetickej scény. Obe strany sa dohodli, že v septembri bude schválený zákon o nezávislom regulátorovi a chystá sa aj nový zákon o trhu s elektrinou.

 

"Opakoval som, že ak by Ukrajina mala energetickú efektívnosť na úrovni EÚ, tak by sa z nej stal energetický exportér, lebo by ušetrila toľko energie, čo ročne spotrebuje Španielsko," upozornil Šefčovič na ďalší okruh rokovaní. Dodal, že vznikla dohoda, že Kyjev schváli zákony o energetickej efektívnosti, vrátane zavádzania inteligentných meračov na spotrebu tepla a elektriny. EÚ a Ukrajina založia fond, do ktorého budú prispievať aj medzinárodné finančné inštitúcie, ktorý poslúži na prefinancovanie potrebného procesu.

 

Šefčovič pripomenul, že ukrajinský premiér počas leta zrušil rozdiely medzi domácimi a importovanými cenami plynu, čo je "veľký krok" proti korupcii. Viedlo to ku zvýšeniu cien, ale aj k oživeniu trhu. EÚ ukrajinskej strane prisľúbila pomoc, aby tie domácnosti, ktoré sú najviac postihnuté vysokými cenami energií, dostali kompenzáciu vo forme sociálnej podpory. Už aj preto, aby táto sociálna situácia nebola brzdou pri energetickej reforme Ukrajiny.

 

Šefčovičovou úlohou v Kyjeve bolo tiež zaistiť, aby si Ukrajina zabezpečila dostatočné zásoby plynu pred nadchádzajúcou zimou. "S ukrajinskými predstaviteľmi sme sa zhodli, že bezpečnou hranicou na plnenie zásobníkov je 17 miliárd kubických metrov pre túto zimu," skonštatoval komisár. Ocenil v tomto smere spoluprácu s Európskou bankou pre obnovu a rozvoj (EBOR) a revolvingový fond, cez ktorý Kyjev môže čerpať ešte polovicu z 300 miliónov USD, pričom "na spadnutie" je aj pôžička od Svetovej banky vo výške 500 miliónov USD. "Ukrajina by mala byť dostatočne zabezpečená finančne aj dodávkami plynu," dodal.

 

Podpredseda EK upozornil, že pre väčšiu istotu by pred zimou bolo najideálnejšie zopakovať trilaterálny protokol medzi EÚ, Ukrajinou a Ruskom o dodávkach a tranzite ruského plynu do Európy.

"Počas uplynulých zím sa tento protokol ukázal ako osožný. Vyjasňoval niektoré sporné otázky a témy... Ukrajinská strana prejavila silný záujem, aby sme sa vrátili k tomuto formátu, ktorý priniesol pokoj do európskej energetiky," opísal situáciu Šefčovič. Dodal, že bude toto posolstvo tlmočiť aj ruskej strane, pričom sa už hľadajú termíny pre jeho návštevu do Moskvy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies