Šefčovič: Ukrajina musí pred budúcou zimou naplniť svoje zásobníky plynu

NETKY.SK • 4 Marec 2015, 08:30 • 2 min
Šefčovič: Ukrajina musí pred budúcou zimou naplniť svoje zásobníky plynu

BRUSEL - Kontinuita zimného energetického balíka, istota tranzitu ruského plynu cez Ukrajinu do EÚ a "dohoda o dohode" ohľadom sporných bodov medzi Moskvou a Kyjevom, sú podľa podpredsedu Európskej komisie (EK) pre energetickú úniu Maroša Šefčoviča najväčším prínosom pondelňajších (2.3.) rokovaní ruského ministra energetiky Alexandra Novaka a jeho ukrajinského rezortného kolegu Volodymyra Demčyšyna v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Po minulotýždňovom spore o plyn medzi Ruskom a Ukrajinou Šefčovič považuje za pozitívny posun, že obe strany pod dohľadom EK sa dohodli na tom, že zimný balík platí naďalej (do konca marca), že sa podarilo odsunúť sporné body spôsobené dodávkami ruského plynu na územia pod kontrolou povstalcov, a že Ukrajina jednoznačne potvrdila, že bude plniť svoje záväzky spoľahlivej tranzitnej krajiny ruského plynu do EÚ.

 

"No a nakoniec sa nám podarilo dohodnúť sa na tom, že budeme rešpektovať poslednú deklaráciu z Minska, čo znamená pokračovanie v týchto trilaterálnych rokovaniach koncom marca, aby sme našli zhodu o tom, aký rámec dať rusko-ukrajinským energetickým vzťahom pre nasledujúce obdobie," vysvetlil Šefčovič.

 

Upozornil, že po vypršaní platnosti zimného balíka bude treba prediskutovať viac vecí, lebo od apríla jediným platným dokumentom, ktorý upravuje vzťahy medzi ruskou spoločnosťou Gazprom a jej ukrajinským náprotivkom Naftogaz, je platný kontrakt, voči ktorému má však Naftogaz viacero výhrad.

"Bude treba diskutovať o tom, akým spôsobom sa podarí naplniť ukrajinské zásobníky tak, aby aj budúca zima bola bez problémov z hľadiska tranzitu ruského plynu cez Ukrajinu," zdôraznil Šefčovič.

 

Znamená to, že vláda v Kyjeve má niečo vyše pol roka na to, aby do prvých zimných mesiacov naplnila na maximum svoje zásobníky plynu. Ide o objem okolo 20 miliárd m3. Slovenský eurokomisár uviedol, že ukrajinská strana musí za týmto účelom usilovne pokračovať v reformách energetickej infraštruktúry a reštrukturalizácii energetických firiem, v budovaní energetickej efektívnosti a vôbec energetickej politike ako takej.

 

Podľa niektorých diplomatických zdrojov EÚ, aj ak by boli zaistené ideálne podmienky, čiže maximálny reverzný rok plynu cez Maďarsko, Poľsko a Slovensko, aj tak by Ukrajine chýbalo okolo 5 miliárd m3 suroviny, ktorú musí nakúpiť v Rusku.

 

Šefčovič priznal, že najzložitejšou časťou pondelňajších rokovaní boli dodávky plynu na ukrajinské územie pod kontrolou povstalcov. Obe strany dali najavo, že ide o zložitý technický a právny problém, kde je ťažko dokázať, koľko plynu sa do tejto oblasti dodáva. Meracie stanice sú na území pod kontrolou povstalcov, sú tam staršie potrubia a zničená infraštruktúra. Okrem toho obe strany majú rôzny výklad o tom, ako by mal kontrakt medzi Gazpromom a Naftogazom riešiť podobné situácie.

"Dohodli sme sa na tom, že obe strany sa budú tejto otázke venovať. Európska komisia je v prípade potreby pripravená im v tomto pomôcť," zhodnotil situáciu Šefčovič. Ocenil však, že bez ohľadu na to, aké bude riešenie tohto problému, nebude to spadať pod zimný balíček. Čiže Gazprom si nebude môcť automaticky účtovať za dodávky do týchto oblastí z platieb, ktoré Ukrajina vyplatila vopred v rámci objednávok cez Naftogaz.

 

Šefčovič zdôraznil, že už v priebehu tohto týždňa rozošle obom ministrom list s návrhom termínu a pracovnej agendy budúcej trilaterály. V liste ich vyzve, aby zaslali svoje návrhy na diskusie a vyjadril nádej, že potom bude tento dialóg pokračovať normálnym tempom na expertnej úrovni.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona