Šefčovič: Summit v Bratislave bol úspechom našej diplomacie a predsedníctva

NETKY.SK • 20 September 2016, 12:54 • 2 min
Šefčovič: Summit v Bratislave bol úspechom našej diplomacie a predsedníctva

BRATISLAVA - Bratislavský summit bol veľkým úspechom slovenskej diplomacie a predsedníctva a vojde do dejín ako prvé stretnutie 27 lídrov po britskom referende o členstve v Európskej únii. V Bruseli to v pondelok (19. 9.)vyhlásil podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.

slovakia

left justify in out

Slovenský eurokomisár ocenil inovatívnu formu stretnutia európskych lídrov mimo Bruselu na neformálnej úrovni a počas nášho predsedníctva v Rade Európskej únie. Prijatie bratislavskej cestovnej mapy a deklarácie práve na summite v Bratislave označil za úspech, aký je v diplomacii zriedkavý. Podľa Šefčoviča "summit naštartoval bratislavský proces a pomenoval témy, ktorým sa treba venovať, a migračná kríza jednou z nich".

 

Na otázku TASR, ako hodnotí stanovisko talianskeho premiéra Mattea Renziho, ktorý vyjadril nespokojnosť s výsledkom summitu, uviedol, že na európskej úrovni prevláda pozitívne vnímanie summitu ako miesta, kde únia vstúpila do novej etapy. Na druhej strane vyjadril pochopenie pre Taliansko znášajúce veľké bremeno migračnej krízy.

 

V tejto súvislosti vyzdvihol dosiahnutie dohody o fungovaní novej Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže a poukázal aj na plánované migračné dohody so štátmi severnej Afriky. Podobnú dohodu na jar únia uzavrela s Tureckom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona