Šefčovič: Slovenská diplomacia začínala od nuly, ale dokázala sa etablovať

NETKY.SK • 29 Máj 2013, 09:22 • 2 min
Šefčovič: Slovenská diplomacia začínala od nuly, ale dokázala sa etablovať

BRUSEL - Skutočnosť, že Slovenská republika má dnes solídne zastúpenie na vysokých postoch v medzinárodných inštitúciách je výsledkom ťažkých začiatkov mladých slovenských diplomatov, ktorí stáli pri zrode štátnosti a začiatkoch národnej diplomacie. Uviedol to podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič pri príležitosti 20. výročia rozdelenia česko-slovenských diplomatických zastupiteľstiev.

slovakia

left justify in out

Slovenský eurokomisár si zaspomínal, že v čase, keď bolo prijaté rozhodnutie o rozdelení ambasád v pomere dva ku jednej, pôsobil v Afrike, ale krátko na ho poslali do Kanady.

V Kanade Slováci dostali veľvyslanectvo v Ottawe a Čechom zostal generálny konzulát v Montreale. Šefčovič do Ottawy prišiel dva dni pred rozdelením federácie a na Nový rok 1993 už vyvesoval slovenskú vlajku pred budovou veľvyslanectva spolu s českými diplomatmi a početnou komunitou krajanov.

"Potom bolo niekoľko ťažkých mesiacov, lebo v Ottawe bol kvôli situáciu v Québecu ohromný záujem o rozdelenie Česko-Slovenska," uviedol Šefčovič v rozhovore. Prvé mesiace boli ťažké aj preto, lebo slovenskí diplomati nemali k dispozícii žiadne informačné a propagačné materiály o Slovensku a správy pre novinárov písali na starom počítači ešte s programom T602.

Šefčovič tvrdí, že takmer polročné spolunažívanie s českými diplomatmi v tej istej budove, kým došlo k samotnému oddeleniu ambasád, malo aj svoje humorné stránky. Kvôli povahe svojej práce si posielali úradne opečiatkované dokumenty kuriérom, čo v ich prípade znamenalo, že sekretárka zobrala list z jednej kancelárie do tej susednej.

"Boli sme kolegovia, ale zároveň konzekventní v našich národných záujmoch. Keď českí diplomati z New Yorku začali účtovať poplatky za parkovanie slovenským diplomatom, tak my sme to isté urobili v Ottawe českým kolegom. Našťastie rýchlo nás to prešlo a doslúžili sme toto prechodné obdobie so cťou," spomína Šefčovič. Podľa jeho slov veľkou výhodou pre diplomatov z oboch strán bolo, že predtým pôsobili na federálnom ministerstve a tak bol prechod bezproblémový a bezbolestný.

Po dvadsiatich rokoch od osamostatnenia sa diplomatických zborov Šefčovič tvrdí, že slovenská diplomacia nesklamala. Dôkazom je fakt, že Slovensko má solídne zastúpenie na vysokých postoch v medzinárodných inštitúciách. "To je výsledkom našich ťažkých začiatkov. Začínali sme v podstate od nuly. Mali sme mladých diplomatov na vysokých postoch, ktorí museli obstáť, prešli ťažkou školou zakladania štátu, diplomacie a najmä zložitého etablovania sa na medzinárodnej scéne," pripomenul Šefčovič obdobie, keď sa Slovensko snažilo o otvorenie prístupových rokovaní s EÚ, a keď bolo treba dobiehať zmeškané členstvo v NATO.

Išlo o obdobie, ktoré si podľa jeho slov vyžadovalo obrovské nasadenie diplomatického úsilia. "Bola to škola, ktorá sa dostane len málo generáciám diplomatov. Že môžu byť pri zrode vlastnej krajiny a vlastnej diplomacie. To nám pomohlo získať obrovské skúsenosti, čo nám dodnes pomáha," skonštatoval Šefčovič.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies