Šefčovič si váži schválenie jeho nominácie na člena EK

NETKY.SK • 11 Jún 2014, 16:21 • 2 min
Šefčovič si váži schválenie jeho nominácie na člena EK

BRATISLAVA - Maroš Šefčovič si váži rozhodnutie slovenskej vlády, ktorá dnes odobrila jeho nomináciu za kandidáta na člena Európskej komisie na funkčné obdobie 2014-2019.

slovakia

left justify in out

"Mojím prvoradým cieľom v novej Európskej komisii bude presadzovať a podporovať všetky iniciatívy, ktorých cieľom je zabezpečiť hospodársky rast a zvyšovanie zamestnanosti s dôrazom na zamestnanosť mladých ľudí v členských krajinách EÚ vrátane Slovenska. Ako som už avizoval, v novej Európskej komisii mám záujem pokračovať na pozícii podpredsedu EK s politicko-ekonomickým portfóliom," uviedol vo svojom vyhlásení Šefčovič.

 

Nomináciu na člena Európskej komisie na roky 2014 až 2019, ktorú predložil premiér SR Robert Fico (Smer-SD), dnes schválila vláda. Šefčovič zastupuje Slovenskú republiku už v súčasnej Európskej komisii, jej členom sa stal 1. októbra 2009 po rezignácii Jána Figeľa. V súčasnosti je Šefčovič ako podpredseda Európskej komisie zodpovedný za oblasť medziinštitucionálnych vzťahov a administratívnych záležitostí. O budúcich portfóliách kandidátov na komisárov rozhodne budúci predseda Európskej komisie po konzultácii s predsedami vlád a hlavami členských štátov EÚ. Súčasťou schvaľovacej procedúry je zaslanie nominačného listu slovenskej vlády s menom navrhnutého kandidáta. 

 

Šefčoviča v nedávnych eurovoľbách zvolili z čela kandidátky Smeru-SD za europoslanca na nasledujúce obdobie. Získal najväčší počet prednostných hlasov spomedzi všetkých kandidátov, krúžkovalo ho 66 966 voličov. Ponuku na kandidatúru mu dal premiér Robert Fico. "Bolo to začiatkom tohto roka, keď sme diskutovali o obave, koľko ľudí príde voliť v eurovoľbách, pretože Slovensko malo neslávny rekord najnižšej volebnej účasti. Vtedy som prezentoval niektoré myšlienky, niektoré témy, ktoré by sa mohli v kampani zdôrazniť. Prišla aj otázka, že aj komisári by mali prejsť voľbami. Aj komisári by mali mať demokratickú legitimitu. Vtedy Fico povedal, že aj pre mňa by bolo lepšie, aby som prešiel cez voľby," uviedol v apríli Šefčovič s tým, že pôvodne s kandidatúrou nepočítal. Skôr naznačoval predsedovi komisie, že keď niektorí komisári pôjdu do volieb, je pripravený prevziať ich portfólio.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies