Šefčovič: Scenár z roku 2009 pri plyne nehrozí

NETKY.SK • 2 November 2014, 13:12 • 2 min
Šefčovič: Scenár z roku 2009 pri plyne nehrozí

BRATISLAVA - Plynová kríza podobná tej z januára 2009 nehrozí.

slovakia

left justify in out

Uviedol to dnes v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 podpredseda Európskej komisie (EK) pre energetickú úniu Maroš Šefčovič v súvislosti s dohodou o dodávkach plynu, ktorú sa podarilo uzavrieť v posledných hodinách októbra 2014 medzi Ruskom, EÚ a Ukrajinou.
      

"Pre Slovensko je najdôležitejšou správou, že scenár z roku 2009 nám nehrozí a že plyn cez Ukrajinu a cez Slovensko do západnej Európy potečie, vyhli sme sa teda dramatickým krízovým scenárom. Znamená to aj to, že prostriedky za reverzný tok plynu, ktorým Slovensko mimoriadnym spôsobom pomáha Ukrajine, sú garantované. Znamená to taktiež, že dohodou sa našlo riešenie na prekonanie najzložitejšieho obdobia zimy od novembra do marca," spresnil. Vytvára sa podľa neho taktiež časový priestor pre hľadanie riešenia na to, aby sa zamedzilo takýmto krízam v budúcnosti.
      

Šefčovič sa podľa svojich slov v najbližšom období plánuje sústrediť na správne implementovanie dosiahnutých dohôd o plyne. "Jedny z mojich prvých ciest budú nasmerované do Kyjeva a do Moskvy, aby sme sa ubezpečili, že si navzájom dobre rozumieme a že dohodnuté dohody sa aj plnia. Vnímam to totiž ako významný vklad do budovania dôvery medzi Ruskom a Ukrajinou. Nedostatok dôvery som veľmi silno pociťoval počas ostatných rokovaní," zdôraznil.
      

Podľa Šefčoviča je totiž evidentné, že Rusko a aj Ukrajina očakávajú od EK aktívny prístup k tomu, aby sa dohoda o dodávkach plynu implementovala, aby sa riadne plnila a aby sa hľadalo riešenie aj na obdobie po marci 2015, čo je termín platnosti dohody o plyne medzi Ruskom, EÚ a Ukrajinou. 
      

"Nedá sa povedať, že plyn platíme za Ukrajinu. Poskytujeme im finančnú pomoc vo forme dlhodobých úverov s výškou splatnosti viac ako 15 rokov," zdôraznil. Poskytnutá pomoc je podľa jeho slov však podmieňovaná podobnými podmienkami, aké mali iné krajiny v kríze. "Budú musieť robiť veľmi rozsiahle reformy, lebo všetci si uvedomujeme, že Ukrajine teraz treba pomôcť, ale nie je možné tento proces naťahovať do nekonečna. Ukrajina bude musieť prijať veľmi bolestivé opatrenia, aby sa podobnej situácii, ako je teraz, vyhla," dodal Šefčovič.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies