Šefčovič: Rokovať o brexite znamená rokovať o takmer 23-tisíc smerniciach

NETKY.SK • 3 Marec 2017, 15:30 • 2 min
Šefčovič: Rokovať o brexite znamená rokovať o takmer 23-tisíc smerniciach

BRUSEL - Očakávané rokovania o odchode Spojeného kráľovstva z EÚ budú náročný a neľahký proces, domnieva sa podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.

slovakia

left justify in out

"Samozrejme my sa na tieto rokovania dôsledne pripravujeme. Ich rozsah bude obrovský. Stačí keď sa pozrieme na fakt, že budeme musieť rokovať o takmer 23.000 európskych smerniciach a nariadeniach, z ktorých bude chcieť Británia postupne vystúpiť," uviedol eurokomisár v rozhovore pre TASR.

 

Ak by sa rokovania s Londýnom začali už teraz, tak pri dodržaní dvojročného obdobia na odchod z Únie by sa obe strany museli - podľa výpočtov Európskeho parlamentu - venovať štyrom smerniciam denne. To by bolo podľa Šefčoviča nadľudské úsilie.

 

Predstavitelia EÚ budú môcť lepšie posúdiť to, čo ich naozaj čaká, až potom, keď britská vláda oficiálne predloží notifikáciu o odchode krajiny z EÚ a parametre, o ktorých by chcela rokovať.

Mimoriadne vážnym prvkom rokovaní o brexite budú podľa Šefčoviča rozpočtové otázky. Náklady na brexit sa podľa neho odhadujú na 50 až 60 miliárd eur.

 

"Ide nielen o to, koľko bude Británia dlhovať do európskeho rozpočtu, ale aj o aktíva v inštitúciách, ako je napríklad Európska investičná banka," upozornil Šefčovič. Všetky tieto finančné otázky budú podľa neho mimoriadne zložité a rokovania o nich veľmi ťažké.

 

Aj preto si hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier želá, aby sa hneď na začiatku celého procesu vyjasnili otázky spojené s financiami a s budúcim postavením občanov EÚ v Británii a Britov v krajinách EÚ.

 

Šefčovič pripomenul, že keď Británia opustí európsky integračný projekt, budú sa musieť v rámci EÚ hľadať riešenia, ako sa vyrovnať s rozpočtovým deficitom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies